Budavár új polgármestere: felülvizsgáljuk a lakásbérleti szerződéseket

Sőt nem csak azokat. V. Naszályi Márta azt mondja, a felháborító ügyeket rendezni kell, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni.

Nagy Gábor Tamást, az I. kerület fideszes polgármesterét 21 év után váltották le posztjáról a vasárnapi önkormányzati választáson. Az öt cikluson át a kerületet irányító politikust szoros versenyben győzte le V. Naszályi Márta ellenzéki jelölt, aki alig egy százalékkal előzte meg kormánypárti riválisát.

A hagyományosan jobboldali kerületben az elmúlt években egymást érték a főként olcsón megszerzett önkormányzati bérlakások miatt kitört botrányok. Elsőként éppen Nagy Gábor Tamásról derült ki, hogy a saját maga vezette kerülettől bérel a piaci árakhoz képest kirívóan olcsón lakást. Majd nyilvánosságra került, hogy a politikus szülei szintén rendkívül jutányos áron kaptak ingatlant a kerületben.

Hátradőlhet a fideszes polgármester: még 5 évig lakhat az önkormányzat lakásában
Nagy Gábor Tamás „piaci áron” bérel ingatlan alig több mint ezer forintos négyzetméter áron a Várnegyedben.

A 24.hu cikksorozatban számolt be arról, hogy az elmúlt években kik jutottak önkormányzati lakáshoz a budai Várban. Olyan ingatlanokhoz, amelyek bár nem magántulajdonúak, úgy viselkednek, mintha magántulajdonúak lennének, a bérlők ugyanis életre szóló bérleti joghoz jutottak, ami örökölhető, továbbá ezek a lakások magántulajdonú ingatlanra cserélhetők.

A budai Várban jutott önkormányzati lakáshoz:

V. Naszályi Márta már a kampányban hangot adott annak, hogy az önkényes döntéseken alapuló bérlakásrendszeren változtatni kell. Lapunk megkeresésére az új polgármester vázolta terveit. Elmondta, elsőként felmérik a lakásállományt, ugyanis adatigényléseik ellenére ezeknek a lakásbérleti szerződéseknek az adatai eddig részben el volt zárva előlük. A helyzet ismeretében dolgozzák majd ki a részleteket, hogy egy valóban igazságos és méltányos bérlakásrendszert alakítsanak ki.

Az új polgármester szerint két szempontot kell összehangolni:

V. Naszályi beszélt arról is, hogy minden önkormányzati szerződés felülvizsgálatát tervezi az új önkormányzat, nem csupán a bérlakásokét, és ezeket transzparens módon nyilvánossá is teszik majd az önkormányzat honlapján. Mint mondta, fontos, hogy ne úgy működjenek majd, mint az Orbán-kormány, amely személyre szabott jogszabályokkal irányít.

Majd a lapunk által feltárt bérlakásbotrányokra utalva kiemelte:

Nem szeretnénk egy „Bayer, Palkovics, Nagy Gábor Tamás rendeletet”, hanem valóban rendszerszintű rendeletet szeretnénk hozni, ami méltányos a kerületben élőkhöz.

Kiemelt kép:Balogh Zoltán/MTI