22 éves mélypontonton az egészségügy GDP-arányos finanszírozása

1997 óta nem kapott ilyen kis szeletet az egészségügy a közösből.
Kapcsolódó cikkek

Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy 2017-ben rég nem látott mélypontra esett az egészségügyi kiadások GDP-arányos értéke. A Portfolio azonban észrevette, hogy a 2018-ra vonatkozó adatok is megjelentek az OECD honlapján, ezek pedig még sötétebb képet festenek a helyzetről:

tavaly már csak 6,6 százalékos volt az egészségügy részesedése a bruttó nemzeti össztermékből. Ez 1997 óta a legalacsonyabb érték.

A lap hozzáteszi: a GDP arány csökkenés önmagában csak annyit jelent, hogy a növekvő GDP-ből nem részesült ugyanolyan arányban az egészségügy. Ettől még nominálisan — vagy akár reálértéken — az egészségügyi kiadások növekednek, de az üzenet az, hogy az egészségügy nem stratégiai ágazat, a többletforrások osztogatásánál hátra kerül a sorban.

Nemzetközi kontextusban a rangsor végén kullogunk: az Eurostat 2017-es adatsora szerint az adattal rendelkező 30 országból csak Szlovákiában, Cipruson, Lengyelországban, Litvániában, Észtországban, Lettországban, Luxemburgban és Romániában költenek kevesebbet GDP-arányosan.

Kiemelt kép: iStock