Varga Judit Brüsszelben: példás a jogállamiság Magyarországon

A kifárasztásra játszhatott az igazságügyi miniszter.
Kapcsolódó cikkek

A 444.hu megtudta, hogy milyen kérdésekre milyen válaszokat adott Varga Judit magyar igazságügyi miniszter hétfő délután, az EU tanácsában. Összesen tíz nyugati és déli tagállam képviselője kérdezett.

A magyar meghallgatás egy nyolcórás ülés egyik napirendi pontja volt, nagyjából a vége felé, amire a lap forrásai szerint a diplomaták, miniszterek és államtitkárok egy része már elég fáradt volt, és erre rátett egy lapáttal, hogy Varga Judit elképesztően hosszan beszélt, egyesek szerint “kifárasztásos taktikát” választva.

Mint írják: a holland és a német kormány képviselői azzal kezdték, hogy miért ekkora a korrupció Magyarországon, miért romlik az ország pozíciója a nemzetközi szervezetek elemzéseiben. Varga erre értesüléseik szerint azt mondta, hogy a külső megfigyelők rosszul látják a helyzetet, a magyar összeférhetetlenségi szabályok európai szinten is szigorúak. A magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót, a bejelentők különleges védelmet élveznek. Szerinte nem jönne ennyi külföldi befektetés Magyarországra, ha az üzleti élet szereplői aggódnának a korrupció miatt. A 444 szerint Varga állította: példás a jogállamiság Magyarországon, és az Orbán-kormány elkötelezett híve az európai értékeknek.

Így kerülnék el Orbánék, hogy komoly következményei legyenek a demokrácia leépítésének
Birtokunkba került két nem nyilvános kormányzati dokumentum: a jelentésből és az előterjesztésből az következik, a magyar kormány arra játszik, hogy ne legyen valódi jogállami kontroll az EU-ban.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet