Kokain helyett lisztet vittek a férfinak, letartóztatták a több mint százmilliót kaszáló öt csalót

Akár tíz év börtönt is kaphatnak a trükkös csalók.

Mint arról korábban beszámoltunk több, mint százmillió forintot húztak le egy tokaji férfitól azzal, hogy négyszeres hasznot hozó drogüzlettel kecsegtették.

Június 8-án Budapesten 15 millió forintot vettek át tőle 60 ezer darab kábítószernek tűnő „bogyóért”. Eljátszották a drogvásárlást, amit F. László telefonon közvetített a tokaji férfinak. Június 26-án egy külföldről érkező 180 milliós „drogszállítmány” átvételét adták elő és, – hogy a férfi figyelmét tompítsák – rávették, hogy kábító hatású szert is fogyasszon. A profin megrendezett átadást a 37-es főúthoz szervezték.

A tokaji férfi átadott 45 millió forintot, majd a közelben „megtalálták” az előre odakészített, összesen 6 darab – egyenként egykilós – lefóliázott, lisztes csomagot. Abból a sértett előtt próbaadagot vettek, azt mondták, az anyag 100%-os tisztaságú kokain. Júliusban háromszor összesen további 20 millió forintot csaltak ki a férfitól a kokainüzletből fennmaradó tartozásuk címén, így az állítólagos drogüzlettel összesen 80 millió forinttal károsították meg a sértettet.

Az ügyletek mögött nem volt tényleges kábítószermozgás, így kereskedelem sem valósult meg. A nyomozás megállapította, hogy F. László már korábban kicsalt 23 millió forintot a tokaji férfitól. Akkor nem drogüzletre, hanem saját – kitalált – tartozása miatt zálogba került autói kiváltására kért pénzt. A sértettől így összesen 103 millió forintot csalt ki a férfi, nagyobb részben bűntársai segítségével.

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta azt a négy férfit és egy nőt, akik átverték a tokaji férfit. Ők akár tíz év börtönt is kaphatnak, ha bebizonyosodik a bűnösségük. A kiszabható büntetés mértéke alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének a hatóságok elől.

A bíróság álláspontja szerint az sem zárható ki, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bepalizott férfi esetleges befolyásolásával, bizonyítási eszközök megsemmisítésével veszélyeztetnék a nyomozást. De feltehető az is, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén újabb, hasonló bűncselekményeket követnének el. A nyomozási bíró ezért letartóztatta az öt gyanúsítottat.

A bíróság döntésével szemben valamennyi gyanúsított és védője fellebbezéssel élt.