Reptéri futóverseny miatt hullottak a cserepek egy rákoshegyi házról

Ismét megbontotta egy családi ház tetejét egy alacsonyan szálló repülő, csakhogy ezúttal nem felújítás miatt zárták le kifutópályát.

Ismét megbontotta egy családi ház tetejét, és több cserepet is lesodort onnan egy alacsonyan szálló repülőgép keltette légörvény Rákoshegyen – tudta meg a 24.hu.

Márciusi riportunkban már bemutattuk, milyen az élet a Liszt Ferenc repülőtér szomszédságában, ahol hangos zajtól, kerozinnal szennyezett levegőtől és a tetőkről potyogó cserepektől szenvednek a lakók.

„Ez gyakorlatilag a halálsor” – ilyen az élet a repülőtér mellett
Rákoshegy lakói szerint az ő jogaikat és egészségüket egyszerűen semmibe veszik.

Utóbbi kapcsán nemcsak a – Budapest Airport által rendszerint megtérített – anyagi kár, hanem elsősorban a balesetveszély miatt panaszkodtak a helyiek, szerintük csak a szerencsének köszönhető, hogy megbontott tetődarabok még senkit nem találtak el.

A problémák olyankor jelentkeznek, amikor valamiért lezárják a repülőtér 1-es kifutópályáját, ilyenkor a gépek a 2-es pályán landolnak, és – széliránytól függően – közvetlenül a rákoshegyiek feje felett közelítik meg a pálya északnyugati végét.

2018-ban például az egyes pálya felújítása miatt három és fél hónapon keresztül folyamatosan a kettes pályát használták, és ebben az évben a lakók érdekeit képviselő a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület 28 tetőkárt dokumentált. Ezek miatt feljelentést is tettek, minek nyomán foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés ügyében indult nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A felújítási munkálatok persze bizonyos időközönként elkerülhetetlenek, és bár az egyesület álláspontja szerint a problémát csak egy új, Ferihegyet tehermentesítő reptér építésével lehetne megoldani, ennek a közeljövőben nincs reális esélye.

Szombaton azonban nem felújítás, hanem egy jótékonysági futóverseny miatt zárták le az egyes pályát, aminek betudhatóan egy rákoshegyi nő – aki nem akart cikkünkben névvel szerepelni  – háztetőjét immár második alkalommal rongálta meg egy légörvény.

A cikkben látható videók a verseny ideje alatt készültek, pályazár idején a gépek ilyen közelségben szállnak a házak felett:

A Budapest Airport 2013 óta rendezi meg a repülőtér területén a Runway Run futóversenyt, több mint ezer résztvevővel. A meghívásos versenyen idén a légiközlekedési iparág szakemberei, a hatóságok, illetve légitársasági és más, nemzetközi nagyvállalatok képviselői állhattak rajhoz a lezárt egyes futópályáján, illetve ott volt a mezőnyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A verseny jótékony célokat is szolgál: Magyarországon a fogyatékkal élő emberek sportolási lehetőségét támogató SUHANJ! Alapítvány, nemzetközi szinten pedig a leukémiás gyermekek csontvelő transzplantációját támogató brit Anthony Nolan Alapítvány a rendezvény bevételeinek kedvezményezettje.

Megkérdeztük a Budapestet Airportot, hogy a pályazár miatti korábbi lakossági panaszok alapján felvetődött-e, hogy a versenyt másik helyszínen rendezzék meg, illetve a jövőben mérlegelni fogják-e ennek lehetőségét.

Ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ, közölték azonban, hogy a futóverseny biztonsági okokból a rövidebb, 3 kilométer hosszú futópályán lehet megrendezni, az időpont pedig minden évben egy nyár végi-kora őszi szombat délelőttjére esik, amikor a legkisebb a forgalom a hét többi napjához képest.

Ami a repülőgépek által keltett légörvények okozta tetőkárokat illeti, a Budapest Airport az eddigi gyakorlatnak megfelelően támogatja a helyreállítást. A felmérés és a javítás az érintett ingatlan esetében 1-2 napon belül megkezdődik

– írta továbbá a reptér üzemeltetője, amely szerint idei évben a mostanin kívül nem érkezett további tetőkárra vonatkozó bejelentés.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Budapest Airport által májusban újra meghirdetett ablakszigetelési programra eddig 170 lakó jelentkezett az érintett 1500-ból, a program korábbi fázisaiban 2017-2018-ban összesen 130 ezer eurót költöttek ablakszigetelésre, ami ingatlanonként körülbelül 500 ezer forintos beruházást jelent.