Csalódott Áderben az Agy-díjas professzor

Nyílt levelet írt az államfőnek Somogyi Péter. A világhírű neurobiológus is ott volt korábban az elnök tiszteletvacsoráján.

Somogyi Péter csalódottságának megértéséhez tudni kell, hogy három éve Áder János tiszteletvacsorát adott neki, Freund Tamásnak és Buzsáki Györgynek. Azért éppen őket hívta az államfő a Sándor-palotába, mert a három magyar agykutató kapta korábban az agykutatás Nobel-díjaként emlegetett Agy-díjat.

A professzor most a 168 Órában közölte nyílt levelét. Arról írt, mennyire megdöbbentette, hogy az államfő aláírta azt a törvényt, amely a tudományt politikai felügyelet alá helyezi. Áder János

ezzel személyes felelősséget vállalt Magyarország tudományos fejlődésének visszavetésében.

A memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért kitüntetett tudós úgy emlékszik, a tiszteletvacsorán az elnök még azt emelte ki, mennyire fontosak a tudomány művelői az ország fennmaradásában, fejlődésében. Ehhez képest számára

érthetetlen, hogy miért hagyta jóvá ezt a felületesen összeállított, és nyilvánvalóan pártpolitikai célokat szolgáló törvényt, a tudományos közösségek és dolgozók tanácsa, kérése majd tiltakozása ellenére is.

A törvény tartalma és főleg a módszerek, amelyeket a kormány alkalmazott az értelmiség fenyegetésére és megalázására, hosszú időre visszavetik az ország fejlődését és súlyosbítják elmaradásunkat a fejlett világtól.

Somogyi Péter nemcsak az MTA rendes tagja, hanem az Oxfordi Egyetem professzora, a Brit Royal Society, a Német és Európai Akadémiák rendes tagja is. Ezért fontos, hogy azt írta, az elmúlt ötven évben még nem tapasztalta, hogy

a kormánynak az intézkedései ennyire negatív véleményt váltottak volna ki szerte a világban.

Mint írta, nemcsak a kormány, a parlament, hanem az államfő is pontosan tudhatta, milyen károkat okoz a törvény, amely az országot

a kulturális elmaradás útjára vezeti, mert elveszítjük a kiváló elméinket és a képzett tudományos dolgozókat.

Bekerülhettünk volna a világ szellemi vezető országai közé is, de

nem ez volt a törvény célja, amellyel Ön egyetértett.

A professzor az Oxfordi Egyetemen mindennap tanít magyar diákokat, fiatal kutatókat, akik a majdani hazatérés reményében tanultak, dolgoztak. Eddig. Szomorúan látja, hogy a felelős vezetők „szemében nincs hely a tanult, önálló véleményt formáló embereknek Magyarországon”.

Somogyi Péter szerint az Orbán-kormány fél az értelmiségtől. Ezt  mutatja az oktatás, az egészségügy és már a tudomány helyzete is. Mint írta, Áder Jánosnak viszont nincs mitől félnie, így felelőssége „országunk jövőjéért és a törvény aláírásának következményeiért óriási”.

Végleg elhagyja az országot a sikeres kutató
Muraközy Balázs az MTA-törvény miatt elmegy külföldre. Végleg.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán