A Kúria már vizsgálja az ukrán kapitány óvadékát

A legfőbb bírói fórum elnöke szerint hamarosan meglesz a döntés.

A Kúria elnöke azt mondta, már vizsgálják a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij C. óvadékának ügyét. Az InfoRádióban Darák Péter közölte, a büntetőeljárási törvény vezette be a bűnügyi felügyelet, illetve az óvadék fogalmát, amelynek célja, hogy segítse a bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak betartását, amelyek megsértése esetén a terhelt a pénzt elveszti.

Alsó határa 500 ezer forint, a több milliós, 10 millió fölötti összeg már kiugrónak számít, alkalmas lehet arra, hogy a terhelt ne tűnjön el a nyomozóhatóság, a bíróság elől. Darák Péter felidézte, a törvény szerint az óvadék megállapításakor figyelembe kell venni a bűncselekmény súlyát is.

A legfőbb bírói fórum elnöke szerint ez a dunai hajóbalesetnél kivételesen nagy, mert 28 ember halt meg. A tragikus esemény és annak büntetőjogi minősítése azonban két eltérő dolog, ez indokolhatta az alsófokú bíróság döntését, amikor az óvadékot elegendőnek találta.

A Kúria döntése arra ad választ, hogy az ukrán kapitánynak

nem ér-e meg minden pénzt, hogy elszökjön a várhatóan nagy büntetés elől.

A dötés a konkrét ügyre már nem hat ki, hiszen a legfőbb ügyész csak a törvényesség érdekében, tehát elvi megállapítás céljából nyújtotta be az erre vonatkozó indítványt – tette hozzá Darák Péter. Polt Péter azért fordult jogorvoslatért a Kúriához, mert törvénysértőnek tartotta, hogy a szállodahajó kapitányát nem tartóztatták le, hanem óvadék ellenében bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu