Kiegyezhetnek a boltok rövidített vasárnapi nyitvatartásban

A kiskereskedelmi láncok az elmúlt években apránként megkurtították a vasárnapi nyitvatartást, és most tovább faraghatnak belőle. Úgy tűnik, a kereskedőknek nem lenne ellenére akár egy egységes rövidített vasárnapi nyitvatartás, addig azonban senki nem akar mozdulni, ameddig a versenytársak nem lépnek. A patthelyzetet oldhatja fel a szakszervezet kezdeményezése.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Nemzet hétfőn írta meg a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetére (KDFSZ) hivatkozva, hogy a boltláncok esetleg rövidítenének a vasárnapi nyitvatartáson, részben a munkaerőhiány enyhítésére és/vagy azért, mert vasárnap nem annyira éri meg minden cégnek a nyitvatartás. Azt is borítékolták a cikkben, hogy a piaci verseny miatt a boltláncok nem fogják elárulni, ha vannak is ilyen terveik.

A szakszervezet elnöke, Bubenkó Csaba a 24.hu-nak azt mondta, több lánc is hajlana a rövidített vasárnapi nyitvatartásra, tárgyalna erről, már csak azért is, mert ez gazdasági érdekük. Mivel a KDFSZ a Tescóban van jelen, rákérdeztünk, az egyik megpuhítható piaci szereplő a brit lánc lenne-e, de ezt nem kommentálta a szakszervezeti elnök. Annyit mondott, hogy nem feltétlenül azon cégek körében kell gondolkodni, akiknél a KDFSZ jelen van.

Felmérik, mit szeretnének a vevők és mit a dolgozók

A szakszervezet reprezentatív felmérést fog készíttetni. Ebből elsősorban azt szeretnék megtudni, mi a vásárlók véleménye egy rövidített vasárnapi nyitvatartásról, illetve hogy a dolgozók hogyan állnak a kérdéshez. A felmérés hamar meglesz – azt áttanulmányozva alakítja ki végleges álláspontját a KDFSZ. Bubenkó Csaba megemlítette, jövő héten kedden lesz VKF-ülés, amin az ötletet támogató Munkástanácsok elnöke, Palkovics Imre felveti a rövidített vasárnapi nyitvatartás kérdését. A Liga Szakszervezet elnöke Mészáros Melinda még nem adott választ, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) elnöke azonban nyitott lehet a KDFSZ felvetésére, mondta Bubenkó lapunknak.

A MASzSz elnöke, Kordás László a 24.hu-nak még nem mondta biztosra a támogatást, mert a nagyobbik, a reprezentatív érdekképviselettel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) pénteken fognak egyeztetni. Kordás László egyébként azt látja, hogy a vállalatok saját maguktól is meglépik a vasárnapi nyitvatartás rövidítését. Szóval kicsit úgy érzi, mintha olyan kezdeményezésről lenne szó, aminek már megvan a végeredménye.

Kordás László.Fotó:Máthé Zoltán / MTI

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György emlékeztetett rá, tavaly még a vasárnapi boltbezárást forszírozta a KDFSZ, amit a kormány elutasított. Idén már csak azt szeretnék, hogy szülessen egy ajánlás valamivel rövidebb vasárnapi nyitvatartásról. De hogy mennyivel, azt még nem tudni, konkrétum nem hangzott el. Kvázi együttgondolkodást kezdeményeztek. A vállalkozások majd akkor tudnak érdemben reagálni, ha lesz konkrét felvetés – tette hozzá. A nyitvatartás amúgy a boltok döntése. Pozitívumnak tartja, hogy a szakszervezet figyelembe veszi a vásárlók véleményét is.

Csak a verseny miatt nem rövidebb a vasárnapi nyitvatartás

Névtelenséget kérő iparági forrásaink szerint a KDFSZ kezdeményezését valószínűleg nagy megkönnyebbüléssel támogatnák a vasárnap még nyitva lévő boltok (ezek vannak amúgy kisebbségben szám szerint). Sőt, még azt sem tartották kizártnak, hogy a boltok maguk kezdeményezték a szakszervezetnél, jöjjenek ki a rövidítéssel. Mert ugyan se pénzük, se emberük a vasárnapi hosszú nyitvatartáshoz, de a verseny miatt egyikük sem lép elsőnek, még egy rövidített nyitvatartás irányába sem.

Viszont ha valamiféle szektor szintű megegyezés születik, akkor azzal elvileg mindenki nyerne, és hajszálnyit enyhítene a munkaerőhiányon is. De mindez csak akkor áll, ha a vásárlóknak is elfogadható, ha nem estig tartanak nyitva a boltok vasárnap. Mert a vevőket senki nem szeretné felbosszantani.

2016 óta eddig is rövidült kicsivel a vasárnapi nyitvatartás, és nem váltott ki felháborodást a vevőknél. Szóval elképzelhető, hogy még egy kis kurtítás beleférhet, de azt sem tartják kizártnak, hogy végül nem lesz a felvetésből semmi.

Nézzük, meddig vannak nyitva a boltok most a hét utolsó napján.

Nem minden boltláncnál van hosszú nyitvatartás vasárnap

Az élelmiszert is árusító boltláncok közül négyen válaszoltak megkeresésünkre, mindnyájan hangsúlyozták, hogy a vevői igényeket szem előtt tartva vannak nyitva vasárnap. A CBA-kban a franchise rendszerben az egyes vállalkozások maguk döntenek a nyitvatartástól, így konkrétumot nem tudtak mondani.

A Tesco azt írta, a vásárlói igényekhez igazodva folyamatosan vizsgálja és alakítja nyitvatartását, a vasárnapit is. Ezért a jogszabály előttitől (vasárnapi zárva tartás) eltérnek a mostani  vasárnapi nyitás és zárás időpontjai. A Tescó 204 magyarországi áruháza közül 194 van nyitva vasárnap is, van amelyik 0-24-ben elérhető, a többi 6-kor, 7-kor, vagy 8-kor nyit és mérettől, elhelyezkedéstől függően 16 és 22 óra között zár. A Balaton környéki áruházakban, illetve az üdülőterületeken szezonban hosszabb nyitvatartással várják a vásárlókat.

A 382 saját üzemeltetésű SPAR, City SPAR és INTERSPAR egységből 24 tart zárva vasárnap, és van egy, amelyik csak 04.29. és 09.01. között, szezonális jelleggel van nyitva a hét utolsó napján. Szezonüzleteikben a Balatonnál, a Velencei-tónál és más kiemelt turisztikai helyszíneken jellemzően június-július-augusztusban egész héten hosszabban tartanak nyitva. Alapvetően sokféle nyitvatartással dolgoznak a vásárlói igények és az áruházak elhelyezkedése miatt. Vasárnap a legtöbb üzletük 7, illetve 8 órakor nyit és 13, illetve 18 órakor zár be, de például a bevásárlóközpontokban házirend írhatja elő a nyitvatartást, amihez igazodniuk kell.

Az Aldi a vasárnapi boltzár eltörlése után a korábbi nyitvatartást állította vissza, jelenleg 139 magyarországi áruházuk közül 129-ben vasárnap reggel 8 és este 6 óra között lehet bevásárolni, míg 10, kiemelt nyaralóhelyen a nyári időszakban (június 1-től augusztus 31-ig) meghosszabbított a nyitvatartás. Vasárnap a siófoki, a balatonlellei, a keszthelyi, a balatonfüredi, a szántódi, tapolcai, gárdonyi és a balatonalmádi üzletek reggel 7 és este 20 óra között várják a vásárlókat, a balatonfüredi Petőfi Sándor utcai üzlet viszont már 6.30-tól nyitva, a két veszprémi és a hajdúszoboszlói egység pedig 8 és 18 óra között.

Az Ikea már kurtított

A nem élelmiszerre szakosodott láncok közül hárman válaszoltak, szintén hangsúlyozták a vevői igényeket. A dm-ek körülbelül hatvan százaléka van nyitva vasárnap, közülük az üzletközpontokban lévők hosszabban, 9.00-19.00, vagy 20.00 óráig, míg a külön álló üzletek rövidebb nyitvatartással, 10-18-ig, vagy 9-17-ig működnek vasárnap. Eltérések szezononként (karácsony, nyár) és régiónként (turisztikailag frekventáltabb területek) lehetnek, az ilyenkor megnövekvő igények kiszolgálására. Például a Balaton környéki üzleteik legtöbbje szezonon kívül nem tart nyitva vasárnap, szezonban viszont akár hosszabban is.

A Praktiker minden egysége nyitva tart vasárnap, 17 óráig, és az utóbbi évben ebben nem volt változás. A magyar áruházlánc tapasztalatai alapján a barkácsolás, kertészkedés jellegéből fakadóan jelentős a hétvégi vásárlás, amely családi programnak is tekinthető.

Az IKEA igazodva a vásárlói igényekhez 2019. január 6-tól először három hónapos tesztidőszakban módosította vasárnapi nyitvatartását, majd átállt az új rendre: a nyitás maradt reggel kilenc, de a zárás este kilenc helyett hét órakor van. Hogy a teljes dolgozói munkaidő ne csökkenjen, a munkatársak egy részét a forgalmasabb időszakokra csoportosították át, így az átalakítás nem érintette a létszámot, beosztást, munkakört.

A vásárlók igénylik a vasárnapi vásárlást

A Spar árulta el egyedül, mennyi forgalmuk van vasárnap: a zárvatartásról szóló törvény bevezetése előtt és kivezetése után is a teljes forgalmunk 9 százaléka realizálódott, realizálódik a hét utolsó napján. A vásárlók részéről egyértelmű az igény arra, hogy vasárnap is tudjanak vásárolni – tették hozzá.

A szakszervezet a munkaerőhiány enyhítésére is apellált a vasárnapi nyitvatartás rövidítésével kapcsolatban, ezért kérdeztünk rá, mit gondolnak erről a láncok. Egyedül a Spar reagált, úgy vélik, az egységes, rövidített vasárnapi nyitvatartás valamelyest enyhítene a fennálló munkaerőhiányon. Náluk 50 fő hiányzik amúgy most, ami mint hangsúlyozták, egy 13 ezer főt foglalkoztató nagyvállalatnál nem kiugró érték. A dm nyitott pozíciói mindig elérhetőek karrierportáljukon, amikor válaszoltak, éppen 38 betöltetlen pozíció volt országszerte 261 üzletükben. A mintegy 1500 embernek munkát adó Praktiker számításai szerint a barkácslánctól jelenleg 50 fő hiányzik.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Mintha nyitott kapukat döngetne a KDFSZ

Több lánc válaszából is ez olvasható ki. A SPAR a náluk működő reprezentatív szakszervezettől, a KASZ-tól még nem érkezett a vasárnapi nyitvatartás rövidítésére vonatkozóan megkeresés, de bármikor nyitottan állnak az egyeztetésekre. A Praktiker is nyitott minden olyan elképzelésre, amely a munkavállalók elégedettségét szolgálja, a szakszervezettől, vagy az üzemi tanácstól érkező igényeket, a munkavállalók jólétére vonatkozó ötleteket mindig megvizsgálják és reagálnak azokra. Egyelőre azonban a rövidített vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos igény nem érkezett hozzájuk.

A CBA a nyitvatartási idő esetleges változtatása előtt fontosnak tartaná a széles körű szakmai és társadalmi egyeztetést. A dm ennyire sem volt konkrét, de társadalmi felelősségvállalási stratégiájuk fontos része a család és munkahely összeegyeztethetősége, és ezt a szempontot döntéseik előtt is kiemelten szem előtt tartják.

Kiemelt kép: Vajda János / MTI