Az MNB százezer külföldön élő magyar hazaáramlásával számol

Részben ez kell hozzá, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát.
Kapcsolódó cikkek

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön mutatta be Növekedési jelentését, az évente megjelenő elemzés idei kiadása a Fenntartható felzárkózás a digitális korban munkacímet kapta, és az idei kulcsszó a versenyképesség lett, írja tudósításában a 444.hu.

A jelentésben Ausztria maradt a hivatkozási alap, a jegybank elemzői azt vették végig, hogy milyen feltételek teljesülése mellett állhat egy stabil növekedési pályára a magyar gazdaság.

Az eseményen Balatoni András elmondta, az MNB elemzői azokat az országokat vették górcső alá, amelyeknek sikerült a kitörés a közepesen fejlett státuszból. Ilyen állam például Tajvan, Szingapúr, Hongkong, Írország, Dél-Korea, Ausztria és Japán, tőlük lehetne tanulni.

Ami ezekben az országokban közös, hogy

Ebből azt a következtetést szűrték a jelentésben, hogy demográfiai fordulatra, humántőke fejlesztésére és korszerű digitális eszközökbe történő befektetésre van szükség.

A jegybank konkrét ajánlásai közé tartozik többek közt hogy

A Tárki Társadalmi Tiport 2018 felzárkózásáról szóló elemzésében egyébként pont azt írta csütörtökön, hogy húsz évre vagyunk Ausztriától, és ezen alig képes változtatni az ország.

Húsz évre vagyunk Ausztriától
Nyugati szomszédunk ott tartott a rendszerváltás idején, ahol hazánk 2008-ban.