Megszüntetnék az MTA Közgazdaságtudományi Intézetét is

Palkovics László szerint nem eredményes az intézet.

Az Élet és Irodalom munkatársa, Széky János a Facebookon tett közzé egy levelet, amely szerint meg fog szűnni a Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete.

Tegnap az elnökségi ülésen elhangzott az is, hogy az említett beszélgetésről távozóban Palkovics László arra a kérdésre válaszolva, hogy mely intézetet szüntetnék meg, azt mondta, hogy a Közgazdaságtudományi Intézet annyira rossz eredményességű intézet, hogy azt meg kell szüntetni. Ezt a közlést komolyan kell venni, ezért döntöttem úgy, hogy ezt az információt meg kell osztanom az intézethez tartozó minden munkatársammal

– írja levelében Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. Fazekas abszurdnak nevezi Palkovics kijelentését, visszautasítja a minősítést.

Mint megírtuk rövid levélben tájékoztatta kedd este az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója, Rudas Tamás az intézet munkatársait arról, hogy az akadémiai kutatóhálózat sorsa minden jel szerint megpecsételődött.

A 24.hu birtokába került levél szerint a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kedd délután kibővített ülést tartott. Lovász László, az MTA elnöke az ülésen beszámolt arról, hogy hétfőn beszélt Palkovics László innovációs miniszterrel az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről.

Palkovics pedig arról a tervéről tájékoztatta a tudományos akadémia elnökét, hogy a kutatóintézeti hálózat egy része megszűnik, egy része egyetemekhez vagy más intézményekhez kerül, az MTA irányítása alatt maradók esetében pedig egy létrehozandó új testület fogja irányítani a kutatócsoportok tevékenységét.

A MTA elnöksége  úgy döntött, hogy „a miniszter új szempontjait megismerve – az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat elakadtnak tekinti, és az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a Kormánnyal”.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás