Pontokba szedte az MTA, mit kér a kormánytól

Folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között. Az MTA elnöksége szerdai határozatában felkérte az akadémia vezetőjét, hogy a kutatóhálózat irányítási rendszerének módosításáról tárgyaljon a szaktárcával.
Kapcsolódó cikkek

Az Akadémia MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a határozatban

az elnökség – az alaptörvényben foglalt kötelességének tudatában és hangsúlyozva az MTA azon törekvését, hogy intézethálózata láthatóan járuljon hozzá a tudománypolitikai célok megvalósításához és nemzetközileg mért eredmények eléréséhez – felkéri az akadémia elnökét, hogy az intézethálózat irányítási rendszerének továbbfejlesztése érdekében folytasson tárgyalásokat a kormány képviselőivel.

Az elnökség a tárgyalások során a következő szempontok érvényesítését tartja szükségesnek:

Hangsúlyozzák továbbá, hogy az MTA intézethálózatának irányítási rendszerét és működését szilárd jogi garanciákkal kell biztosítani.

Mint írják, az intézethálózat irányítási rendszerének átalakítása során az Akadémia figyelembe veszi – a hazai sajátosságok mellett – a német Max Planck Társaság működési modelljét.

Az elnökség az irányítási rendszerre vonatkozó javaslatot – a tudományos osztályok és az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa véleményének megismerése után – döntésre a jövő évi májusi közgyűlés elé terjeszti.

Az elmúlt hetekben az akadémia minden lehetőséget kihasznált annak érdekében, hogy elérje a 2019-es költségvetés tervezetének módosítását – írták a közleményben, hozzátéve, hogy az Országgyűlés döntése után hívta össze az MTA elnöke a szerdai rendkívüli elnökségi ülést.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu