Leleplezte magát az állami vállalat: csak a „házi civileknek” jár az ingyen közpénz

A Transparency International Magyarország a kormánybarát CÖF mintájára próbált pénzt kérni a Magyar Villamos Művektől, de még csak választ sem kapott.
Kapcsolódó cikkek

Az Orbán Viktor melletti kiállásként Békemenetet szervező civil alapítvány mintájára próbált pénzügyi támogatást kérni az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től Transparency International (TI) Magyarország, azonban a korrupcióellenes szervezet megkeresését még csak válaszra sem méltatta az állami vállalat – értesült a 24.hu.

A TI Magyarország azután fordult az MVM Zrt.-hez, hogy tavaly májusban kiderült, hogy a kormánypárti Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványát, vagyis a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA) az állami vállalat 2016-ban 508 millió forinttal támogatta. Ráadásul a félmilliárd forintos támogatás részleteit csak azután volt hajlandó elárulni az állami szerv, hogy erre a bíróság kötelezte. Az MVM ugyanis azzal érvelt, hogy nem közpénzből fedezte a kormánybarát civilek támogatását.

A Transparency május végén fordult az MVM-hez kérelemmel, amiben 100 millió forint támogatást kért az állami vállalattól. A korrupcióellenes szervezet levelében nem titkoltan azt írta, megkeresésüket a CÖF-nek nyújtott kiemelkedően nagyvonalú támogatás inspirálta. A TI egyébként olyannyira követte a CÖF példáját, hogy a kormánybarát szervezethez hasonlóan szabálytalanul nyújtotta be a támogatási kérelmét:

Annak ellenére bízunk a támogatási kérelmünk pozitív elbírálásában, hogy azt nem az MVM Zrt. által erre rendszeresített formanyomtatványon terjesztjük elő, hiszen az alaki előírások megtartásának az elmaradása a CÖF támogatás iránti kérelmének a teljesítését sem akadályozta meg.

Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi vezetője a 24.hu-nak elmondta, az MVM Zrt. több mint 40 napja nem reagált megkeresésükre, ezt úgy értékelik, hogy az állami vállalat leleplezte magát. Ligeti úgy fogalmazott:

Az MVM Zrt. különbséget tesz a közhasznú civil szervezetek között aszerint, hogy kormány kit tekint barátnak és kit ellenségnek.

A CÖF-nek nyújtott állami támogatás részleteit egyébként az Átlátszó.hu perelte ki az MVM-től. A Fővárosi Ítélőtábla néhány hónappal ezelőtt jogerős ítéletben kötelezte társaságot arra, hogy adjon ki minden olyan dokumentumot, amit a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak megítélt támogatással kapcsolatban kezel. Ezekből kiderül, hogy a támogatási kérelemben Csizmadia László elnök bemutatta a CÖF és a mögötte álló CÖKA tevékenységét, hangsúlyozva tudományos, kulturális és jogvédő tevékenységüket.

Csizmadia kérelmében azt írta:

Kérem Elnök-vezérigazgató urat, hogy célkitűzésünk megvalósításához járuljon hozzá 508 millió forinttal. Az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését, amelynek fontos része a természet megóvása, az emberi élet fenntarthatósága, az energiatudatosság és az energiabiztonság témaköre is.

Ehhez képest érdekes, hogy az MVM Zrt.-t teljességgel hidegen hagyta a TI Magyarország támogatási kérelme, amiben a szervezet a közpénzből gazdálkodó cégek korrupcióellenes és visszaélés-kezelési gyakorlatának a fejlesztésére kért pénzt.

De figyelemre méltó az is, hogy amíg a bíróság nem kötelezte az adatok kiadására az MVM Zrt.-t, az állami vállalat foggal körömmel titkolta a támogatás részleteit. Hiába mondta ki az Adatvédelmi Hatóság elnöke az ítéletet megelőzően, hogy a monopolhelyzetben lévő állami energiacégnek k ki kell adnia, hogy mire adott a CÖF-CÖKA-nak több mint félmilliárd forint támogatást.

Az MVM kommunikációs igazgatóját, Bentzik Rékát az N1 tévé stábja próbálta kérdezni a félmilliárdos támogatásról, ám a havonta csaknem 2,5 millió forintot kereső vezető hátat fordított és elmenekült a kérdések elől.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János