Gratulált Orbánnak a volt kanadai miniszterelnök, nem tette zsebre, amit kapott érte

Egy szakértő szerint Harpernek fogalma nincs, hogy mi történik jelenleg Magyarországon.
Kapcsolódó cikkek

Súlyos kritikákkal illetik Stephen Harper korábbi kanadai miniszterelnököt, amiért gratulált Orbán Viktornak a választáson aratott győzelméért, függetlenül attól, hogy migránsellenes gyűlöletkeltést folytatott a kampányában, írja a CBC.

Harper hétfőn a Twitter-oldalán azt írta,

gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesznek a negyedik ciklus megnyeréséért. Az IDU (Nemzetközi Demokrata Unió – a szerk.) és én is várom, hogy együtt dolgozhassunk.

A politikus az IDU elnökeként tette a kijelentést. A szövetség több mint 80 jobbközép pártot tömörít világszerte, köztük a Kanadai Konzervatív Pártot is, amelynek színeiben miniszterelnökké választották.

Europress/AFP/Abir Sultan

Robert Austin, a Munk School of Global Affairs tudományos központ professzora, a közép-európai történelem és politika szakértője szerint Harpernek fogalma nincs, hogy mi történik jelenleg Magyarországon.

Ez igaz volt akkor is, amikor ő volt hatalmon. Kanada észrevehetően hallgatott olyan kérdésekről, amiket más államok a magyar demokrácia hiányában felvetettek. Magyarország miniszterelnökének nincs ideje a demokráciára. Rég bezárta ezt az ajtót és valami teljesen mást épít

– fogalmazott Robert Austin.

A CBC megkereste Rachel Currant, Harper korábbi tanácsadóját is, aki szerint a tweet nem tekinthető véleménynek Orbán politikáját illetően, csak szimpla gratuláció volt, amit minden más választások után megtesz az IDU.

Az embereknek viszont ez annyira nem jött át, hogy sokan a közösségi médiában fejezték ki felháborodásukat az üzenet miatt.

Egyikük úgy fogalmazott,

remélem, hogy az a Stephen Harper, aki felszólította Putyint, hogy hagyja el a Krímet, nem válik egy Orbánt támogató Stephen Harperré.

Egy másik tweetben az áll,

megismétlem: Orbán Viktor egy korrupt autokrata, aki számos antidemokratikus intézkedést hajtott végre, mióta először hatalomra került.

Orbán megválasztására a külügyminisztérium szóvivője úgy reagált, Kanada továbbra is elkötelezett a nyitott, befogadó és demokratikus társadalmak támogatása mellett.

NATO-szövetségesként és EU-tagállamként Magyarországnak biztosítania kell az emberi és demokratikus jogok védelmét, így a sajtószabadság és a civil társadalom jogait. A kormányunk már korábban hangot adott aggodalmainak, többek közt a CEU elleni intézkedések miatt. Ez egy olyan ügy, amit a külügyminiszter személyesen is megtárgyalt magyar kollégájával

– közölték.

A Freedom House egyébként pont ma adta ki éves jelentését, amiből az derül ki, hogy Magyarország visszatért a gulyáskommunizmusra.

Freedom House: Magyarországra visszatért a gulyáskommunizmus
A washingtoni szervezet megvizsgálta, milyen a demokrácia hazánkban. Elkeserítő.

Kiemelt kép: Europress/AF/Kisbenedek Attila