Strómanozva jelentették fel Hadházyt, pedig az anyja nem licitált

A Földalap szerint Hadházyék egy külföldi zöldbárónak akartak állami földeket átjátszani, Hadházy szerint az nem úgy volt ám.
Kapcsolódó cikkek

Jó nagy botrányt igyekszik kerekíteni Hadházy Ákos talán létező, talán nem létező ügyében a kormányzó Fidesz, a dolog pedig szintet lépett. A Nemzeti Földalap a Földművelésügyi Minisztérium szerint feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen termőföld tulajdonjogának megszerzésére irányuló jogszabályi rendelkezések kijátszásának gyanúja miatt. A tárca azzal próbálja támadni az LMP politikusát, hogy

egy külföldi származású zöldbáró strómanhálózatán keresztül, a földtörvényt kijátszva akart állami termőföldet vásárolni.

Homályosan annyit írnak, hogy felvetődött valamiféle kapcsolat Hadházy és családjának érdekeltségei, valamint egy agrárnagyüzem tulajdonosának érdekeltségei között. Egy földalapi vizsgálat szerint Hadházy anyja és a céghez köthető személyek is egy alszámláról utaltak pénzt az után, hogy földet vettek a Földalaptól. Az így megszerezni kívánt földek értéke meghaladja a 800 millió forintot. Szerintük tehát ugyanaz a személy akarta a földeket megszerezni.

Feljelentette Hadházyt a Fidesz
A gyanús földügyei miatt.

Anyu nem licitált

Hadházy még a feljelentés előtt, kedden reagált a Facebook-oldalán a kormánymédiában megjelenő, kapcsolódó hírekre. Azt írta, koncepciós eljárás zajlik ellene, és sem az anyja, sem más családtagja nem vett egy négyzetméter állami tulajdonú földet sem. Anyja nem licitált, a kauciót ugyan letette, de ezt visszakapta emiatt. A licit elmaradását így indokolta:

Az állami földek jó része egyébként fideszes nagyurakhoz került, kisebb része valódi gazdákhoz. Mindkét csoport esetén igaz volt: a sokszor százmilliós nagyságrendű vásárlásokat az állam 20 éves, támogatott hitellel segítette. Kertészmérnök, talajvédelmi szakmérnök édesanyàm etikátlannak tartotta volna, hogy ebbe a bomba üzletbe úgy menjen bele, hogy a megvásárolni kívánt földre helyi jelentkező is van (ezek környékbeli falvakban voltak). Ezért az ügyvédjét arra utasította,hogy csak akkor licitàljon, ha nincs helyi jelentkező. Így végül egyetlen liciten sem vett részt.

A történet szerinte egy éve végigment a kormánysajtón, ami miatt perelnek is, sőt a Magyar Idők elleni pert már meg is nyerték.

(Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás)