Megint készülhetünk a napilapméretű szavazólapokra

Vonzó lehet a százmilliós nagyságrendű kampánytámogatás.
Kapcsolódó cikkek

Még közel egy hetük van az egyéni képviselőjelölteknek arra, hogy leadják az induláshoz szükséges legalább 500 aláírást, de már látszik, hogy egyes körzetekben olyan sokan próbálkoznak, ami előrevetíti, hogy napilapméretű szavazólapokra számíthatunk április 8-án – írja a Magyar Nemzet.

A kedd reggeli állás szerint a legtöbben a budapesti 17. számú választókerületben (Csepel és Soroksár), valamint a Borsod megyei 3. választókerületben (Ózd) adták le ajánlóíveiket, ám Csepelen például nem kevesebb, mint 46 jelölt próbálkozik az aláírások összegyűjtésével.

Olyan, jobbára ismeretlen pártok jelöltjei adták már le az induláshoz szükséges 500 aláírást, mint az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, a Haladó Magyarországért Párt, a Közös Nevező 2018, az Iránytű Párt, a Szegény Emberek Magyarországért Párt, a Magyarországi Cigánypárt, az Összefogás Párt, a Haza Pártja, illetve a Rend és Elszámoltatás Párt.

Annak az oka, hogy ilyen sokan próbálkoznak, az állami kampánytámogatásban gyökerezhet. Ugyanis ha egy párt képes 27 egyéni jelöltet állítani, országos listát is állíthat, amihez százmillió forintos nagyságrendű támogatás jár. Ezt elvileg vissza kellene fizetni, ha a párt nem éri el az egy százalékot, de a négy évvel ezelőtti tapasztalatok azt mutatják, hogy nehéz behajtani a pénzt.