Lázár rongyosra sorosozta a Kormányinfót

Hatalmas késéssel tartott Kormányinfót Lázár János azért, hogy megállás nélkül sorosozzon. Szót ejtett azért az e-egészségügyről és Marton Lászlóról is.
Kapcsolódó cikkek

Szokatlan időpontra volt meghirdetve Lázár János és Kovács Zoltán csütörtöki Kormányinfója, a szokásos délután fél 2 helyett 5-re tűzték ki, és csak 6-kor kezdődött meg. Kevés idejük volt, déltől kezdődött pedig a kormányülés, ami a Kormányinfó után is folytatódik. Erről volt szó:

Soros György: Az üzletember befolyásolási kísérleteiről Pintér Sándor belügyminiszternek jelentést kell készítenie, ért-e ezzel hatást el a bevándorlási válság idején (a DC Leaks alapján). Azt is meg akarják tudni, Soros hogyan tudta befolyásolni az uniós döntéshozókat. Megvizsgálják a dokumentumok hitelességét is. Lázár elismerte, sokszor homályos volt a forrása, Soros miként terelte a kontinenst a bevándorlás irányába. A “Soros-hálózat” célja az volt egyes dokumentumok szerint, hogy tárt karokkal várja Európa a migránsokat.

Így került az étlapra Magyarország.

Sorosnak Brüsszelben komoly befolyása van Lázár szerint. Már a bevándorlási válság előtt voltak befolyásolási kísérletek Brüsszelben. Lázár is készít majd anyagot, mit sikerült Soros hálózatának elérnie Brüsszelben. “Soros Györgynek nagyobb struktúrája van Brüsszelben, mint a Magyar Államnak” – mondta Lázár, de konkrét számokat nem említett a propaganda igazolására. Lázár szerint ha elmarasztalták Magyarországot az unióban, az az érzése lehet az embernek, hogy Sorosék asztalán születtek meg ezek a jelentések (tehát Magyarország ártatlan, mint a frissen hullott hó).

Szerinte Soros újságírókat és médiafelületeket vásárolt meg, de erre se mondott bizonyítékokat. Szerinte ezért jelennek meg 2010 óta Orbán Viktorról csak negatív cikkek. Nem azért, mert Orbán folyamatosan ellenségeket keres, a pártja korrupciós botrányokba keveredik és tesz az emberi jogokra.

Egészségügy: November elején bérfejlesztés jön az egészségügyben. 98 ezer embernek jelent majd emelést ez. Orvosok, ápolók és gyógyszerészek is részesülnek ebben. A gazdaság teljesítménye teszi ezt lehetővé. 56 milliárd forintból rendezik a kórházak 30 napon túli adósságait. Azok a kórházak is kapnak segítséget, amik jól gazdálkodtak, átlátható a működésük.

Létrejön november 1-gyel az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér, tehát digitalizálja a kormány az egészségügyet. Ez óriási erőfeszítés a kormánynak Lázár szerint. Egy központi nyilvántartási rendszerben lesz majd jelen az összes egészségi adat. 25 ezer leolvasót már kiosztottak, 14 ezer kiszállítása folyamatban van. Az elektronikus személyi igazolványok kiadása is zajlik, ez elengedhetetlen lesz a rendszer használatához. A rendszer beüzemelése folyamatos lesz. Később kérdésre elmondta, az adatvédelemtől nem kell félni, nem keletkezik új információ, csak új helyre kerülnek. Adatvédelmi szempontból ellenőrzik majd a rendszert, szigorúan szabályozzák. A több kórház többféle számítógépes rendszereit összehangolják. Az e-személyi pedig akkor terjed majd el, ha valamire lehet használni, nem pedig “jégkaparónak”.

„Jó ez az e-recept, de azért hozza magával a papírvényt is, ha jót akar”
Megküzdenek az orvosok az egészségügy legnagyobb újításával, ami néhány nap múlva élesedik. Mindenki érzékeli majd a változást, de sokan attól tartanak, hogy a rendszer még nem áll készen.

Épül egy új dél-budai kórház majd, centrumkórház lesz Pesten a Szent István és László Kórházak helyén, a Honvédkórház lesz az észak-pesti központ. Lesz egyszer észak-budai is, de csak később. Több százmillió forint lesz a program, csak a dél-budai új kórház 150 milliárdba fog kerülni.

Gazdaság: Soha nem látott mélységbe, 4 százalékra csökkent a munkanélküliség. 38 ezer fővel csökkent július-szeptember közötti időszakban, a tavalyi hasonló időszakhoz képest a munkanélküliség. A teljes foglalkoztatáshoz jár közel az ország, sőt Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon aki akar, az tud dolgozni. 4 451 000 embernek van most munkahelye. 1990 óta nem volt ilyen év, hogy ennyi embernek lett volna melója. A 25 év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája is csökken.

Az építőipar állásáról is beszámolt, ha már gazdaság. Augusztusban 37 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye, Lázár szerint a CSOK és a kedvezményes lakásáfa okozták ezt. Több mint 19 ezer új lakás épült, ez 40 százalékkal több, mint a tavalyi év első félévében. Emelkedtek az átlagkeresetek is, a havi bruttó jövedelem 300 ezer forint felett volt. Mindeközben az államadósságot sem engedték el, bár van vita az Európai Unióval arról, hogy az állami cégek, bankok által felvett hitelek minek számítanak.

Dél-Amerika: Az EU megállapodna Dél-Amerikával, természetesen vámkedvezményekről. Magyarország újratárgyalná azt a részt, hogy ne jöhessenek vámmentesen be a mezőgazdasági termékek. A kérdésről a kormányon belül is vita volt.

Marton László: Nem foglalkozik a kormány az üggyel, és azzal sem, visszavonják-e az állami kitüntetéseit. Később elmondta, minden erőszakos cselekményt elutasít a kormány, “semmilyen formában nem tudunk azonosulni”. Itt állítás, ellenállítás áll szemben, ebben a kormánynak semmi keresnivalója nincsen, nem kéne senkinek ebben igazat adnia. De minden ilyen erőszakot a kormány határozottan elutasít. Semjén Zsolt szavaira csak annyit mondott, Franciaországban 8,5 millió felnőtt muszlim férfi van. Szerinte Semjén hasonlóan gondolkozik, mint mindenki más, elutasít minden erőszakot.

Kéményseprés: Megfontolja a kormány, hogy Áder János államfő visszaküldte a kéményseprés kötelezettségét eltörlő jogszabályt. Lázár megismételte egy héttel korábbi önmagát: az embereket önmaguktól nem kell megóvni, felelősséget vállal mindenki a saját otthona állapotáért. Az új lakás építésekor pedig nem kell külön engedély a használatba vételhez, legalábbis kéményseprési vonalon. Ugyanis a tervező és építő jogi felelősséget vállal a házért. Megnyugtatta Ádert, hogy alaposan mérlegelték a kérdést. Nagyobb probléma, hogy sokan szeméttel fűtenek, ami mérgezi a környéket.

Focitámogatás: Tiba István javaslatát az iparűzési adó alól mentesülő sportklubokról Lázár János támogatni fogja, de csak azért, mert nincs jobb megoldás. A sportszervezet “atipikus” vállalkozási forma, ezrét nehéz ráhúzni bármit.

Egyebek: Az EU költségvetése 2022 után még kérdéses, a Visegrádi Négyek is tárgyalnak erről, mi lenne jó és hogyan. Az ideiglenes munkavállalást is támogatja a kormány. December 24. munkaszüneti nappá nyilvánításával nem foglalkozott a kormány, de vita azért van róla, bár a gazdaságot megviselné egy nap kiesése. A Puncs.hu-t nem tiltják be, ez nem tartozik a kormányra. Lázár demagógiának tartja, hogy szegény képviselőket meghurcolják a vagyonnyilatkozatokkal. A magyar szabályozás a legszigorúbb Európában.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Illyés Tibor)