Kaáli Intézet: amit Semjén horrornak titulált, azt a parlament foglalta törvénybe

A Kaáli Intézet szerint Semjén Zsolt pontosan azt kritizálta, amit a magyar parlament által elfogadott egészségügyi törvény előír a meddőségi intézetek számára. A miniszterelnök-helyettes horrornak nevezte, ahogy a be nem ültetett embriókkal bánnak. A Kaáli szerint viszont a képviselők 20 éve nem nyúltak a törvényhez, ha nem tartják helyesnek, akkor nekik kellene tenniük valamit.
Kapcsolódó cikkek

A törvényi szabályzás esetleges helytelenségéért egy parlamenti képviselőnek és miniszterelnök-helyettesnek a lombikbébi központokat – különösen egy lombikbébi központot – hibáztatni teljességgel érthetetlen és megalapozatlan.

– közölte a 24.hu-val a Kaáli Intézet, miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes név szerint támadta meg a magánkézben lévő intézményt. Semjén Veres András püspök lombikellenes felszólalását követően az állami kontroll erősítését emlegetve nyilatkozott az ügyben a Hír Tv-nek:

Amit mi tehetünk, az az, hogy legalább Magyarországon akadályozzuk meg a magyar nőknek és magyar házaspároknak, magyar embereknek az embrióival, magzataival, végső soron – az én fölfogásom szerint – emberekkel, magyar emberekkel, a magzati korukat élő magyar emberekkel kísérletezzenek, legyilkolják őket, lefagyasszák, kidobják őket, és a szöveteiket felhasználják ipari célra.

A Kaáli Intézet levelében visszautasította a KDNP-s politikus állításait. Az intézet hangsúlyozta, hogy az asszisztált reprodukciós eljárások végzése során az egészségügyről szóló 1997-es törvény előírásai szerint jár el. A törvény ugyanis egységesen vonatkozik mind az állami, mind a magánszolgáltatókra.

A jogszabály részletesen előírja, hogy a szolgáltatóknak mit kell tenniük az embriókkal. Eszerint:

Az intézet, ahol eddig 26 ezer sikeres megtermékenyítést végeztek el, arra hívta fel Semjén Zsolt figyelmét, hogy az egészségügyi szolgáltatók tevékenysége akkor lenne jogsértő, ha nem a törvény rendelkezései szerint járnának el.

A Kaáli Intézetnek – ahogy a többi szolgáltatónak is – a hatályos törvényt kell betartani. Tehát nemcsak a Kaáli Intézetben nem kerül beültetésre minden embrió (magzat), hanem az összes magyar lombikbébiközpontban – legyen az állami vagy magán.

Mindennek az az oka, hogy a magyar parlamentben ülő magyar képviselők ilyen törvényt hoztak 20 évvel ezelőtt, és ezt a törvényt az embriók tekintetében azóta sem módosították. Ha a képviselők nem tartják helyesnek az egészségügyi törvény ezen rendelkezéseit, az eltelt 20 év alatt – vagy a jelenlegi kormánykoalíció esetében az eltelt 7 év alatt – ezen változtathattak volna. De nem tették. Ha megváltoztatják a törvényt, akkor természetesen majd az új rendelkezések szerint járnak el a szolgáltatók

– közölte az intézet ismét felhívva a figyelmet arra, hogy Magyarországon eddig egyetlen egy esetben fordult elő, hogy meddőségi központ tömegesen semmisített meg embriókat – és ez az egy eset egy állami egyetemi klinikán történt.