Úgy fest, nem ússzák meg Fülöp kínzói

A nagycserkeszi kutya gyógyulásáért rengetegen szorítottak, egyben követelték a felelősök megbüntetését. Megkérdeztük, hol tart az ügy, mire számíthatnak az állatkínzók.

Az elmúlt évek egyik legmegrázóbb állatkínzási ügyére derült fény néhány hónapja. Fülöp egy nagycserkeszi ház udvarán tengődött egy rövid láncon, étlen-szomjan, szörnyű kínok között. Olyan borzalmas állapotban volt, amikor rátaláltak, hogy az erről készült riportban kikockázott képeket lehetett csak látni róla. Két hónapig küzdöttek érte kitartóan Nyíregyházán, rengetegen szorítottak a gyógyulásáért, számos adomány érkezett a kezeléseire.

A törődés és a szakszerű ellátás ellenére azonban Fülöp a múlt héten elpusztult.

Állatbarát Alapítvány/Facebook

Ezután egy poszt kezdett terjedni a Facebookon, melyben – azon túl, hogy leírták az állat történetét – szerepelt az egyik gazdájának neve és fotója is. A bejegyzést több mint ezerháromszázan megosztották és több száz hozzászólás érkezett, amelyekben a kutyatartók felelősségre vonását követelték.
Amikor rátaláltak a csontsovány, ödéma miatt hatalmasra duzzadt fejű német juhász keverékre, annyit lehetett csak tudni, hogy a rendőrség állatkínzás bűntette miatt indított nyomozást. Hétfőn érdeklődtünk annak kapcsán, hol tart az ügy, van-e, vannak-e gyanúsítottak.

A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy

 állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást, és két embert – egy nagycserkeszi házaspárt – gyanúsítanak. A nyomozás határideje egyébként éppen június 13.

És nem is fog tovább tartani, a rendőrség  lezárja az ügyet, az iratokat pedig a napokban meg is küldik az illetékes ügyészségnek. A pár tehát vádemelésre számíthat rövid időn belül.

Ahogy arról beszámoltunk, egy fiatal május végén letöltendő börtönbüntetést kapott állatkínzásért. A Pápa környékén élő 20 éves fiút két év börtönt kapott jogerősen, mert bántalmazta a kutyáját, egész pontosan megvágta a nyakát, mert zavarta az ugatása.