Levadászták és megölték a nógrádi medvét – Felmentés és enyhébb ítélet

Amikor az állatot megölték, a vadászok ott álltak felette és vitatkoztak, mit tegyenek vele. Közben azért csináltak néhány képet az eltitkolt trófeáról.

Egy vádlottat részben felmentett, egynél pedig enyhített a büntetéseken a Balassagyarmati Törvényszék a “medveügyként” elhíresült büntetőperben. Köztük volt az is, aki végül fejbe lőtte a sebesült állatot. A felülbírálat már csak három embert érintett, a többiek esetében a Salgótarjáni Járásbíróság tavaly júniusi, első fokú ítélete emelkedett jogerőre.

Az elsőrendű vádlott a Salgótarjánhoz tartozó egyik erdőrészben vadászott az ominózus napon,  2014. május 10-én. Ott lőtt rá a barna medvére, ám az állat akkor nem pusztult el, így a vadász másnap a két év körüli hím keresésére indult. Még ekkor sem akadt a nyomára, ezért másnap újabb csapatot szervezett: a vadásztársaság tagjai tartottak vele, ketten még keresőkutyát is vittek magukkal. Mindenképpen végezni akartak vele. Amikor megtalálták a medvét, egyikük – a másodrendű vádlott-  kétszer fejbe lőtte.

Az állat ekkor elpusztult, a jelenlévők pedig vitatkozni kezdtek, hogy mit tegyenek vele, közben fényképeket készítettek a tetemről.

Végül közösen, egy kötéllel az autókhoz vonszolták a medvét, ezután ketten – az ötöd- és a hatodrendű vádlott – elmentek, a többiek pedig úgy döntöttek: nem értesítik az esetről a vadászati hatóságot, nem viszik be az elpusztult állatot. A harmadrendű vádlotthoz mentek és megnyúzták, a bőrét pedig besózták. A bundát az elsőrendű vádlott, míg a koponyát a hetedrendű vádlott vitte magával, hogy kifőzze. Ezeket később a nyomozók lefoglalták, korábban a rendőrség felvételt is készített:

A medve fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 250 ezer forint – emlékeztetett a Balassagyarmati Törvényszék és az alábbi döntésekről számolt be részletesen: