Matolcsyék 353 millióért vásároltak új műkincseket

Ebben benne van Breuer Marcell, magyar származású építész gránit tárgyalóasztala is, amiért 150 ezer dollárt, vagyis 43,6 millió forintot adtak.
Kapcsolódó cikkek

A hónap elején megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében 235 millióért veszik meg a Kiss Ferenc-gyűjteményt. Nem ez az első ilyen vásárolásuk, korábban

A jegybank csütörtökön az MTI-vel azt közölte, hogy Matolcsyék most öt új műkincset vásároltak mintegy 353 millió forintért. Ebben egyébként már benne van Kiss Ferenc gyűjteménye.

A közlemény szerint a jegybank megvásárolta

Az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja a korábban külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

Az Értéktár programra az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig – áll a tájékoztatásban.