Megint nem vettek fel buszsofőrök egy kerekesszékest

Az utóbbi időben egyre több ilyen történetet hallani. Most Dunakeszire próbált hazajutni egy mozgássérült, de két sofőr is egy nemlétező kormányrendelettel tagadta meg segítségnyújtást.
Kapcsolódó cikkek

Nemrég írtunk a Tiszta szívvel című film mozgássérült szereplőjének buszos élményéről. Most egy újabb buszsofőr gondolta úgy, hogy neki nem kell segítenie egy kerekesszékesnek.

Natália férje mozgássérült, kislányukkal jöttek be Dunakesziről, a főváros felé nem is volt gond, minden rendben ment. Hazafelé azonban két 196-os buszsofőr is azt mondta a családnak,

nem szállhatnak fel a buszra elektromos kerekesszékkel, mert az megterheli a buszt és balesetveszélyes,

írja a Bors.

Ráadásul a BKK alkalmazottjai kormányrendeletre hivatkoztak.

Amikor a második járat is hasonlókra hivatkozva továbbhajtott, ötéves kislányom, Anna elsírta magát. Tehetetlenül álltunk a megállóban, majd felhívtuk a mozgássérülteket szállító szolgálatot. A kiérkező vezető megszánt minket, és baráti áron az egyébként hét-nyolcezer forintos útiköltség helyett kétezer forintért hazahozott minket

– mondta a mozgássérült férfi felesége.

A lap megkérdezte a BKK-t valóban létezik-e ilyen törvény. Válaszukban azt írták, hogy kormányrendelet nem szabályozza részletesen a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy kerekes-székének és egyéb mozgást segítő eszközének szállíthatóságát. Hozzátették, hogy nemrég egyeztetést tartottak a mozgássérültek képviseletét ellátó szervezetek, és a közlekedési szolgáltatók. A közlekedési cég részletesen kidolgozza az elektromos mozgássegítő eszközökkel való közlekedés szabályrendszerét. A sofőrök ellen nem indult a cégen belül eljárás.