Lázár: azért épül Orbánnak terasz a Várban, mert Gyurcsány

A vendégeit fogadja majd a miniszterelnök a neki épülő teraszon a Várban, egy DK-s képviselő megkérdezte Lázárt, hogy már a műemlékvédelem sem számít?

A vendégeit fogadja majd a miniszterelnök a neki épülő teraszon a Várban, egy DK-s képviselő megkérdezte Lázárt, hogy már a műemlékvédelem sem számít?

Bár Varju László a kérdésében palotát emleget, Lázár szerint szó sincs erről. „A Kormány nem tervezett ilyen beruházást és a jövőben sincs ilyen irányú szándék. A Karmelita épület – ahogy később helyesen hivatkozza – kolostor korábbi funkcióját és jellegét is tekintve.”

A miniszter szerint a keleti homlokzat elé tervezett erkély építészeti megfontolásból, a tervező ötlete alapján kerül a homlokzatra. A védett épület sziluettje nem változik, a védett, világörökségi Budai látkép változatlan marad, így a megvalósuló erkély műemlékvédelmi érdeket nem sért.

Bár az is igaz, hogy a Liberálisok korábban feljelentést tettek az erkély miatt.

Mert Gyurcsány

2015 elején a Miniszterelnökség Lázár szerint értesítette az UNESCO Világörökség Központját a Nemzeti Hauszmann Terv előkészítő intézkedéseiről, amely a tájékoztatást tudomásul vette.

Majd emlékeztette Varjut, hogy 2004. május 14-én az akkori kormány határozatot hozott a budai Vár újjáépítésének a befejezéséről. Az összesen kilencmilliárd forintos keretből a Vár Szent György téri épületeinek, a honvédparancsnokságnak, volt helyőrségi palotának, valamint József nádor palotájának a visszaépítése volt a célja.

Őszintén remélem, hogy Gyurcsány Ferencnek – és pártjának – azóta nem változott meg a véleménye a Várról, még akkor sem, ha azóta komoly életmódváltáson esett át pártelnök úr, hiszen újabban tisztességes és szegény.

Ezzel Gyurcsány május elsején elmondott beszédére célzott, amit itt talál, érdemes kattintani.

(parlament.hu)