Visszavonta a parlament a vasárnapi zárva tartást

Együtt szavazott Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. Csak egy fideszes és egy KDNP-s mert nemet nyomni. Újra kinyithatnak a boltok vasárnap.

Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást kedden a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket.

A tárcavezetők indítványuk indoklásában hivatkoznak az MSZP boltzár eltörlését célzó népszavazási kezdeményezésére is. Kiemelték, a kormánynak ma a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés a legfontosabb kérdés, amit megakadályozna egy vasárnapi pihenőnapról szóló referendum.

A Fidesz javaslatát a parlament 163 igen, 2 nem, 11 tartózkodás mellett fogadta el.

Nemmel szavazott

Kiderült, hogy Harrach csak véletlenül nyomott nemet. Szatmárynak pedig engedélyezték, hogy nemmel szavazzon.

Tartózkodott

Orbán Viktornak most nem volt halaszthatatlan közfeladata, ott volt, szavazott, igennel. Gyurcsány Ferenc is igent nyomott.

A 163 igent itt szedtük össze, görgesse végig a neveket.

Ezt a módosítót szavazta meg az országgyűlés.

Lázár és Balog miniszterek: nem mentek el, így szavaztak nemmel

A két miniszter az alábbi közleményt adta ki a szavazás után:

A szabad vasárnap törvényi eltörlésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk a sajtón keresztül a nyilvánosságot. Meggyőződésünk szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Ezért nem támogatjuk a kormány törvényjavaslatát, amely korlátozza a szabad vasárnapot.
Távolmaradásunk “NEM” szavazat, amelyet a kormány iránti lojalitásból és Orbán Viktor miniszterelnök úr kérésére nem adunk le.
Balog Zoltán, miniszter
Lázár János, miniszter

Kiemelt képünk illusztráció.