Kiss László-ügy: terhes lehetett a megerőszakolt lány

Újabb részleteket osztott meg az 55 évvel ezelőtti bűnügyről Hornyák Viktor debreceni úszóedző. Az ügyet megszellőztető újságíró viszont cáfolta, hogy teherbe esett volna az áldozat.

Sokan találgatják, ki lehetett, aki előásta a privatkopo.hu-nak Kiss László 1961-es csoportosan elkövetett nemi erőszak ügyének iratait. A találgatások kapcsán került reflektorfénybe Hornyák Viktor debreceni úszóedző. Hornyák már elég régen hadban áll a Magyar Úszó Szövetséggel: az edző elsősorban azt nehezményezi, hogy a szövetség forrásainak az elosztása nem megfelelő, egy szűk, kiválasztott réteg dúskál a javakban, de a hátországra nem fordít elegendő pénzt a MÚSZ. Ennek időtlen idők óta hangot ad Sándor Széles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely névre hallgató közösségi oldalán. Hornyák 2015-ben megpályázta a MÚSZ elnöki székét, nagyrészt azért, hogy végre nyomon követhetőek legyenek a szövetségben a pénzek.

Megkerestük a debreceni úszóedzőt, aki a következőket mondta a 24.hu-nak:

“Ez az ügy azt mutatja, nálunk az erőszak egy norma, ilyen emberek magas pozíciót tölthetnek be, és ráadásul a szövetség mindezek után most meg is erősíti.

Nem is ez az egy bűne van neki, ez csak a felszín, ezt is eltitkolták volna, ha nem rendőr a lány apja. Kiss László kortársai mesélték, csak három hét után jelentették fel őket hivatalból, mert szegény lány nem merte elmondani a szüleinek. Ez érthető, a statisztika szerint a szexuális bántalmazások tíz százaléka derül ki. De megijedt, hogy terhes, ezért megpróbálta elvetetni a magzatot valamilyen házi módszerrel, de nagyon rosszul lett és be kellett szállítani a kórházba.

Ott derült ki minden.

Úgy tudni, volt ott egy negyedik ember is. Ő már meghalt. Híres műugró volt, már akkor beszervezett III/III-as, ezért tusolták el az ő nevét. Az, hogy Kiss most az Adatvédelmi Hivatalhoz fordult, azt jelenheti, van még mit titkolnia?

A történetet először Dániában, 2013-ban, a rövid pályás Eb-n egy sörözőben az akkor új, Dél-Afrikából hazaérkezett utánpótlás kapitány (Törös Károly – a szerk.) mesélte el, osztotta meg az oda kiutazó magyar úszóedzők egy csoportjával. Őt barátja, Kiss Laci hozta haza. Amikor megivott egy-két sört, elkezdte mesélni ezt a sztorit a Laciról, hogy bizonyítsa, mennyire jóban van vele, el is mondta, Lacitól tudja az egészet. Szinte szó szerint azt, ami a jegyzőkönyvben le van írva. Azóta persze tagadja, hogy ő volt.

Nekem öt lányom van és ez engem mérhetetlenül felháborított. Ez erkölcstelen dolog. Én már korábban kiraktam a közösségi oldalamra párszor. Feljelentéssel fenyegetőztek már akkor is Gyárfásék, de én mondtam nekik, remek, jelentsetek fel, legalább kiderül az igazság.

Minden újságíró azt kérdi, miért most szivárogtattam ki a Privátkopónak mindezt. De nem én szivárogtattam ki. Én nem is ismerem ezt a lapot.

De nem is az a kérdés, ki szivárogtatta ki. Szeretném megkérdezni az összes magyar médiumtól, miért csak most derült ki ez az egész, és miért próbálják most hibáztatni az újságírót, aki ezt az egészet kiásta, azokat, akik a témával foglalkoznak? Pedig ettől tisztul a társadalom.”

Kiss László és Törös Károly (Forrás: Facebook/vontoros)

Csütörtökön délután rendkívüli ülést hirdetett a százhalombattai képviselőtestület, ahol arról terveznek dönteni, maradhat-e Kiss László a város alpolgármestere, miután fény derült a bűnügyre. Az ülés előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Menyhért Mészáros László, a Privát Kopó újságírója, aki elsőként írt a nemi erőszakról. Azt mondta: egy idős úszónő az informátora, és a korabeli periratok alapján nem igaz, hogy az áldozat teherbe esett volna. Hozzátette: nem is a szülei, hanem egy barátnője beszélte rá, hogy tegyen feljelentést.

Az interneten elindult egy aláírásgyűjtés Kiss László és Gyárfás Tamás ellen: a peticiok.hu oldalon lehet virtuális aláírással demonstrálni a lemondásukért.