ENSZ-szakértő: Orbánék szabályosan megfojtják a civileket

Boszorkányüldözés a norvég pénzek miatt, sorosozás, ügynöközés, gyengülő demokrácia. Az Emberi Jogi Tanács független szakértője olyan jelentést írt rólunk, mintha minimum a civilek rendelték volna (pedig nyilván nem), kérdés, lesz-e foganatja.
Kapcsolódó cikkek

– Ön emlékszik a II. világháborúra?
– Hogyne!
– Az sszörnyű egy ügy volt.
– Igen.
– Én borzasztónak tartottam.
– Igen.
– És nagyon elleneztem az egészet.
– Azt hiszem, hogy ezzel mindannyian így voltunk.
– No de én egy levelet is írtam, hogy hagyják abba!

Peter Cook és Dudley Moore: Béka és Barack vendéglő

Michel Forst független szakértő, akit az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kért fel, vizsgálja meg, mi a helyzet Magyarországon. Nem az emberi jogok helyzetét kutatta, hanem azt, hogyan élnek és dolgoznak azok, akik a kisebbségek, elesettek jogait védik és hogy mi történik a civil szervezetekkel. Michel Forstot tehát nehéz lenne annyival elintézni, hogy nyilván Soros-bérenc – bár kommentelőinknek nyilván nem okoz majd gondot –, valamit mégis ki kell találni majd rá, mert már az előzetes jelentése is nagyon sötét képet fest a hazai civilekről, vagyis arról, ahogyan a hatalom velük bánik. Alapanyag volt bőven: Budapest Pride, bevándorlók, cigányok és most ugye a pedagógustüntetés. Forst kedden ismertette a dokumentumot a sajtóval.

Mielőtt nekiveselkednének a hosszas elemzésnek – az eredményeket jövő márciusban Genfben ismertetik majd –, összeírt pár előzetes tanulságot és egy csomó tanácsot, főleg a magyar döntéshozóknak. A magyar kormánynak egyébként köszöni az együttműködést, a segítséget, amit minden lehetséges frontom megkapott Miskolcon, Szegeden és a fővárosban a független, pártatlan vizsgálat lefolytatásához – mondta…

…majd kíméletlenül szétszedte Orbánékat.

A főbb észrevételeket pontokba szedtük, lássuk!

24.hu / Neményi Márton

Michel Frost hosszas előzetes jelentésében kitér még például az ombudsmani intézmény kiüresítésére és az elvileg nem az állam részét képező, mégis hatalmat gyakorló szereplőkre – ilyen például a közmédia –, amely, nos, aggasztó, amit művel. Ha valaki idáig elolvasta ezt a cikket, annak nem kell részleteznünk, miért – egyébként pedig tessék, olvassák el, és tippeljék meg a kommentdobozban, vajon milyen jelzőt aggat majd a Fidesz a szakértőre és az ENSZ-re, ha ugyan foglalkoznak ezzel az egésszel egyáltalán.