László Petra már sztárügyvédeknél próbálkozik

De nem sok sikerrel. A menekültek felé rugdosó egykori operatőrnő beperelné a Facebookot.

Kemény küzdelem elé néz László Petra, ha tényleg új dönt, ringbe száll a Facebook ellen. Bár korábban napvilágot láttak olyan információk, mely szerint az N1TV menekültek felé rugdosó egykori operatőre az elesett Oszama Abdul Mohszent is be akarja perelni, később azonban kiderült, a nőnek csak a közösségi site módszerei ellen vannak kifogásai. Leginkább azt sérelmezi, hogy az őt támogató oldalakat eltávolították a Facebookról, míg a meggyilkolására buzdítókat érintetlenül hagyták.

A küzdelemhez minden esetre nem lesz könnyű megfelelő ügyvédet találnia. A 24.hu megbízható forrásától úgy értesült, hogy a nő már több nagynevű jogászt is megkeresett, de azok nem vállalták az ügyét.

Már csak azért sem, mert ez nagy valószínűséggel egy vesztes ügy.

Az Egyesült Államokban ugyanis egészen más törvények írják le azt, hogy ki a közszereplő és ki számít magánembernek. László Petra pechjére már nem számított magánembernek abban a pillanatban, amikor a Facebookon csoportokat alapítottak a támogatására vagy épp a támadására. A közösségi oldalnak pedig megvan a joga hozzá, hogy saját belátása szerint közöljön, vagy ne közöljön valamit.

Nem számít, hogy két perce, vagy két éve közszereplő valaki. A törvény nem tesz különbséget a kettő között. Ha csak pár órája, vagy napja is, de László Petra nevét a sajnálatos eset után már jól ismerték. A szólásszabadság pedig nem vonatkozik a rasszista tartalmú véleményformálásra, akkor sem, ha valaki azt a Facebookon keresztül közli. Ez lehet a magyarázata annak, hogy az olyan tartalmak, melyek őt támogatták, mégis tartalmaztak fajgyűlölethez, faji megkülönböztetéshez köthető mondandót, a közösségi oldal törölte

– mondta az amerikai jogban járatos magyar származású ügyvéd, Rónai Péter.

Rónai hozzátette, nem lát rá esélyt, hogy az Egyesült Államokban bárki győztesen jöhet ki egy ilyen perből, de arra se túl sokat, hogy László Petra találjon egy olyan ügyvédet, aki elvállalja az ügyét a tengerentúlon.

Ha a hölgy helyében lennék, a legjobb, amit tehetnék, hogy csendben kivárjam, míg elcsendesedik az ügy

– tette hozzá Rónai, aki több tucat magyarnak vitte már sikerre az ügyét az Egyesült Államokban. Százmilliókat nyert a kacsahajó tragédia áldozatainak hozzátartozóinak, akárcsak a Costa Concordia luxushajó túlélő számára, valamint a katasztrófában elhunytak rokonainak is.

A szír férfi sem bocsát meg László Petrának

Október közepén megszólalt az a menekült is, aki gyermekével a karjában futott, amikor László Petra felé rúgott. A Spanyolországban letelepedett szír Oszama Abdul Mohszen akkor a Der Standardnak azt mondta: fociedzői állást és lakást kapott, beíratták egy spanyol tanfolyamra is, most arra vár, hogy mielőbb csatlakozhasson hozzá családja többi tagja. Ugyanakkor László Petrának nem tud megbocsátani, arról beszélt, hogy beperelné a nőt.