Inog Vida Ildikó széke

A lap adóhatósági forrásai szerint a NAV-elnöke túlzottan Simicska embere, ezért is kéne mennie. Erre csak rátesz egy lapáttal a NAV-nál gondokat látó ÁSZ-jelentés és a korábbi kitiltási botrány. A kormány egyelőre nem állt bele a változásba.
Kapcsolódó cikkek

Májustól, esetleg nyártól már nem lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élén Vida Ildikó – írja a Népszabadság hétfői száma adóhatósági források alapján. A lap által megkérdezett kormányzati források nem tudnak arról, hogy Vida jelezte volna távozási szándékát. Annyit erősítettek meg, hogy a kormány tárgyalt Vida javaslatáról, az adóhatósági életpályamodellről.

Vida esetleges távozásának hátterében ott lehet, hogy őt alapvetően az orbán Viktorral összeveszett Simicska Lajos médiacézár emberének tartják. Ráadásul az Állami Számvevőszék (ÁSZ) napokban közölt jelentése is bírálta a NAV ellenőrzési gyakorlatát.

 

Például a NAV egyáltalán nem foglalkozik az évente keletkező több százmilliárd forint hátralékkal 2009-13 között mintegy 3800 milliárd ilyen behajthatatlan hátralék keletkezett. Probléma még, hogy nem áttekinthető a felelősségi rend, vagy ha van is, azt nem feltétlen tartják be a napi ügymenetben. A NAV erre még nem reagált.

Vida Ildikót tavaly ősszel vette elő a média azután, hogy állítólag rákerült az amerikaiak kitiltási listájára (korrupcióban érintett személyek beutazási lehetőségét tagadták meg, de az amerikai nagykövetség nem hozta nyilvánosságra a neveket). Vida elismerte, hogy rajta van a listán, Orbán Viktor pedig a parlamentben követelte tőle, hogy vagy mondjon le vagy perelje be André Goodfriend amerikai ügyvivőt. Vida székének ingásáról egy ideje cikkeznek a lapok, hol azt állítva, hamarosan lemond, hol azt, hogy biztos a széke. Április 1-én kipróbáltuk, milyen lenne, ha megtörténne az elképzelhetetlen: