Vasárnapi zárva tartás: a világörökség sem lehet kivétel

A szerdai kormányülésen arról döntöttek, hogy tovább szűkítik a kivételék körét – mondta Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön. A szakképzés átalakítását is megtárgyalta a kormány.
Kapcsolódó cikkek

A kormány szerdán megtárgyalta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben benyújtott módosító javaslatokat.

Mint azt Giró-Szász András elmondta, meglepődve látták, hogy „a sajtóban oly hangos ellenzék” a világörökség megkülönböztetett helyzetével kapcsolatban nem nyújtott be módosító javaslatot. Ugyanakkor a kormány számára világossá vált, hogy igazuk volt azoknak, akik igazságtalannak érezték a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban a világörökségi területen lévő kereskedelmi üzletek – és így az ott dolgozók – megkülönböztetését.

Ezen a területen tehát a kormány kezdeményezni fogja a változtatást, így tovább szűkül a kivételek köre – jelentette ki. A cél szerinte továbbra is az, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni akarata ellenére vasárnap.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány megtárgyalta a szakképzési feladatot ellátó köznevelési intézmények helyzetét. A kormány célja az, hogy gyermekeink tényleges megélhetési lehetőséget nyújtó álláshoz jussanak majd.

“Ha ezt akarjuk, akkor át kell szervezni a szakképzést. Az átszervezés következtében pedig minden gyerek számára garantálunk egy a piacon hasznosítható szakképzésben való részvételt, amely után természetesen tehetségének megfelelően lehetősége van érettségit tenni, illetve azután belépni a felsőoktatási rendszerbe” – jelentette ki Giró-Szász András.