Nem Orbán nagyzási hóbortja, de több mint 100 milliárdba kerül

A palotára költött pénz szembeállítása az éhező gyerekkel L. Simon László olvasatában baloldali politikai demagógia.
Kapcsolódó cikkek

A Miniszterelnökség államtitkára, a Várnegyed felújításáért felelős kormánybiztos a Figyelőnek azt mondja: Orbán Viktor „rendkívül intenzív szellemi munkát folytat” a felújítás ügyében is, de szó sincs arról, hogy a kormány és a miniszterelnök egyfajta nagyzási hóbort miatt akarna a Várba költözni. Olyan beruházásokban gondolkodnak, amelyek jelentősen serkentik az építőipart, a turizmust. Ezért döntöttek az egyszerű tisztasági festés helyett egy nagy ívű koncepcionális változtatás mellett. Ráadásul Orbán Viktor a Várkert Bazár április avatásakor is arra buzdított, hogy „fel győzelemre, folytassuk a palotával”. Ennek kapcsán született a kormányhatározat.

L. Simon a régészeti munkák miatt nem meri biztosra ígérni, hogy a tervek szerint jövő március 15-ére elkészül a Karmelita kolostor. Arra a kérdésre, hogy a tízéves felújítási program mennyibe kerül, pontos összeget a kormánybiztos nem tud mondani, a tervezési szakaszban nem akar jóslatokba bocsátkozni, de találgatásnak nevezi a 3-400 milliárdos összeget.„Az előzetes költségbecslések alapján az látszik, hogy tíz év alatt több mint 100 milliárd forintot” fognak elkölteni. Ez a magyar építőiparnak jelent komoly megrendelést. Azt ígéri, a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a pénzt magyar cégeknél költse el.

Az államtitkár emlékeztet rá, hogy a Várkert Bazárnál mindenki csak azt számolta, hogy elköltöttek több mint 10 milliárdot. „Egyébként uniós forrásból, ami közben közel 3 milliárd forint áfát generált, és sok ezer embernek jelentett munkát.” A budai Várnál ugyanezeket a szempontokat tartják szem előtt. L. Simon is tudja, „nehéz kimondani, hogy a palotára fordítunk 100 milliárd forintot, mert számolnunk kell az éhező gyerekekkel példálózó baloldali politikai demagógiával”.      (Részletek a február 5-i Figyelőben.) 

Az államtitkár korábban éppen ezzel érvelt az ATV-ben is, ahol azt kérdezték, hogy miközben statisztikailag is igazolhatóan nő az országban a szegénység, miért kell költeni a budai várnegyedre. Arról, hogy mennyibe kerül a Karmelita kolostor felújítása, akkor azt mondta: „Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni.” Vágó István az interjúra a Facebook-oldalán úgy reagált, hogy beidézte a Magyar Vizsla egykori számát, amely Gyurcsány Ferenc óráját, öltönyét árazta be, és azt kérdezte L. Simontól – a sajtó hergelése kapcsán: “Akkor is ilyen érzékenynek tetszett lenni?”

Korábbi sajtóhírek szerint a kormányfő hosszú távú célja egyébként valójában a Sándor-palota lehet, az ott székelő köztársasági elnök a Budavári Palotába kerülne át. Az első Orbán-kormány idején pont azért újították fel a Sándor-palotát, hogy a kormányfő odaköltözzön, de a 2002-es kormányváltás után mégsem a Miniszterelnökség, hanem a Köztársasági Elnöki Hivatal kapta meg.