Seszták nyakig az offshore történetben

Pedig nem is offshore lovag. A Heti Válasz erre jutott. Az újság hiába várt a miniszteri interjúra, így maga világította át a politikus múltját.
Kapcsolódó cikkek

A hetilap azért döntött az átvilágítás mellett, mert noha többször is lehetőséget kínált Seszták Miklósnak a megszólalásra, a KDNP alelnöke ezzel nem akart élni. A Heti Válasz nem talált a miniszter által tulajdonolt, irányított céget, amelynek köze lenne adóparadicsomokhoz. A hetilap éppen ezért érthetetlennek is nevezi, miért „húzta magára az offshore-vádat azzal, hogy tőle egyébként cégjogi értelemben független vállalatok” makulátlanságát bizonygatta, rosszul. A fejlesztési miniszter hibázott, „nem magát próbálta megvédeni, hanem közvetve minden üzletembert, aki ciprusi anyacéggel dolgozik…”.

Az általa ügyvédként képviselt üzletemberek – Fabó György és Sándor Kornél – jelenleg négy külföldi érdekeltséget használnak a magyarországi bevételeik – tavaly bő 25 milliárd forint – utáni terhek optimalizálására. Seszták helyzetét nehezíti, hogy nemcsak ügyvédje a Fabó-Sándor-féle üzleti csoportnak, hanem több esetben üzlettársa is, és „a szimbiózisra utaló nyomok száma szinte végtelen”. A közvélemény szemében a KDNP-s politikus így gyakorlatilag „összeépült” az adóoptimalizáló érdekeltséget használó vállalkozói körrel, „azaz Seszták, ha akarja, ha nem, nyakig ül az offshore-történetben”.  További részletek a legfrissebb Heti Válaszban, amelyből szándékosan kimaradt az ügy egyik mellékszála.

Cégbírósági dokumentumok igazolják ugyanis, hogy nemcsak a miniszter, hanem energiaügyi államtitkárának, Aradszki Andrásnak a lánya is eljárt annak az offshore-ozó vállalkozói körnek az érdekében, amely eddig leginkább a BestByte műszaki áruházlánccal és az Oxygen wellnessközpontokkal vétette észre magát. A szerző ezt azért “csak” a Válasz.hu-n írta meg, mert Aradszki Dea neve csak azért került a fenti üzleti csoport cégirataira, mert Seszták kisvárdai irodájában volt ügyvédjelölt. “Azaz vétlen közreműködőről van szó, akinek néhány aláírás erejéig tennie kellett a dolgát.”

 

 

 

Címkék: seszták miklós