Kétségbeesett emberek reménytelen próbálkozásainak tartja Seszták a támadásokat

„A siker egyik fokmérője a kormányfő szemében, hogy a minisztert mennyire támadják..." - írja a Napi Gazdaság, amelynek Seszták Miklós azt is elárulta, miként lehet az államé az MVM.
Kapcsolódó cikkek

A fejlesztési miniszter a lapnak az állami cégek élén tervezett változásokról azt mondta: a MÁV-ról már megszületett a döntés: Dávid Ilona vezérigazgató folytatja a munkát. A miniszter a többi nagy állami cég (MVM, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, Magyar Fejlesztési Bank) felső vezetői szintjén sem számít jelentős változásokra, bár az MVM-nél a szerkezeti átalakítás érinthet egyes pozíciókat. Nyár végére mindenhol végleges struktúrát szeretne, beleértve az alsóbb vezetői szintek rendezését is. Az állami cégek alapos átvilágítását egyébként azzal magyarázta, hogy – noha nem volt kormányváltás – látniuk kellett, mit vettek át, hol kell javítani a hatékonyságot, év közepén hogy állnak az állami cégek a forrásfelhasználással. Egyelőre nem találtak nagyobb gondot, így nyár végére feloldhatják azt a kötelezettséget, hogy a cégeknek a nem napi működésükhöz szükséges szerződéseik megkötése előtt a minisztériummal is egyeztetniük kell.

A büdzséről, MVM-ről

Seszták Miklós szerint az MKB Bank után idén még lehet olyan cégvásárlás, amely miatt módosítani kell a költségvetést. Arra számít, hogy leghamarabb a Bombardier MÁV Kft. külföldi tulajdonosával tudnak megállapodni, az Igazságügyi Minisztérium pedig már kidolgozta, miként kerülhet az állam százszázalékos tulajdonába az MVM. Ez lehet a parlament őszi ülésszakának egyik első jogszabály-módosítása. Arra a kérdésre, hogy akkor ezek szerint nem szimpla adásvétellel kerülne az államhoz az egy százalék alatti MVM-részesedés, amely ma magánkézben van, azt válaszolta: a kormány azt szeretné, hogy a stratégiai ágazatoknál a törvény erejénél fogva kezelhessen egyes eseteket.

Gázról, 3-as metróról

A közelgő fűtési időszak előtt megnyugtató a gáztárolók jelenlegi töltöttségi szintje, „stabil lábakon állva várhatjuk a telet” – fogalmazott a miniszter, aki szerint a jövőre lejáró hosszú távú gázvásárlási szerződésről Moszkvával már elkezdték a tárgyalásokat az MVM illetékesei. Biztató jeleket kapott, nem lát olyan problémát, amely az új hosszú távú szerződést akadályoznák, de e kérdésben augusztus 20-a után várhatók komoly fejlemények.

Miután a legutóbbi kormányülésen a miniszterelnök felkérte, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a 3-as metró ügyében, szerdán már lesz is egy megbeszélése a főpolgármesterrel.

Sesztákról

Az elmúlt időszakban őt ért támadásokról Seszták Miklós ugyanazt mondta, mint korábban. Szerinte azok „kétségbeesett emberek reménytelen próbálkozásai, hogy letérítsék a kormányt arról az útról, amelyen elindult. Az ilyen kísérletek a múltban sem vezettek sikerre és most sem fognak”. A Napi Gazdaság a miniszterelnökhöz közel álló, névtelen forrásra hivatkozva azt írta, a kormányfő legfontosabb elvárása, hogy Seszták végigvigye a szükséges változtatásokat. „A siker egyik fokmérője a kormányfő szemében, hogy a minisztert mennyire támadják, mert ez a miniszterelnök mércéje szerint azt jelenti, hogy Seszták Miklós halad előre és nem enged a reformokat ellenző üzleti körök nyomásának. (…) a mostani konfliktusok mögött a reklámadó és a devizahiteleseket megsegítő intézkedések állnak.”

Címkék: seszták miklós