Norvég Alap: elhallgatták a fideszes neveket

50-60 ember közül azokat választották ki, akik az LMP-hez vagy az MSZP-hez köthetőek.

Fideszes múlttal rendelkező munkatársakat is találhatott volna a Norvég Civil Alapnál a Miniszterelnökség, de Lázár Jánosék csak kilenc olyan nevet hoztak nyilvánosságra 50-60 fős gárdából, akiknek az LMP-hez vagy az MSZP-hez volt valaha köze – számol be az Index. A Magyar Nemzetnek és a 444.hu-nak küldték el a kilencneves listát azokról a személyekről, akiket a tárcánál politikai kötődése vagy összeférhetetlensége miatt támadhatónak ítéltek.

A lap emlékeztet, hogy az ellenzéki „politikai kötődés” bizonyítása kapóra jönne a Fidesznek, miután a norvégok leállították a támogatások kifizetését. Hétfőn újabb fejezet következik a Norvég Alap és a Miniszterelnökség közötti konfliktusban: kimennek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellenőrei az alaphoz. A norvégok vitatják a hivatal jogosultságát. Az Ökotárssal, azaz a Norvég Alapokat kezelő szervezettel szerződésben lévő brüsszeli iroda ugyanis arra utasította az alapítványt, hogy ne adjon ki nem nyilvános dokumentumokat.

Április óta zajlik a háború a Norvég Alap ellen. A norvégok szerint a magyar államnak semmi köze a pénzekhez; a kormány viszont máshogy látja a helyzetet.