“Az állam nem állhat ott a hálószobában”

Az eddigi családpolitikai miniszterelnöki megbízott a Heti Válasznak magyarázta el, miért nem látszik még a hatása a kormány demográfiai intézkedéseinek.
Kapcsolódó cikkek

Révész Máriusz úgy látja, noha stagnál a születésszám, nem volt felesleges, hogy százmilliárdokat költöttek a családok támogatására. A kormány fontos dolgokat tett már eddig is, de ez még messze nem elég. A döntéseket a családoknak kell meghozniuk. Az állam nem állhat ott a hálószobában, de lebonthatja a gyermekvállalás előtt álló akadályokat, és szerinte „Európában azok az országok sikeresek a népesedéspolitikában, ahol a gyerek és a munka összeegyeztethető”.

Idehaza a születésszámon azért nem látjuk még a kedvező hatást, mert a családpolitika „nem olyan, mint a kakaóautomata: bedobunk 200 forintot, és már adja is a kakaót. Az államnak az a dolga, hogy széles kínálatot adjon a pároknak, és ők válasszák ki belőle, ami nekik a legkedvezőbb”. A magyar támogatási rendszert Révész Máriusz pragmatikusnak nevezi. Az igazodik a szülői igényekhez és még jöhetnek is új elemek.

A volt miniszterelnöki megbízott az interjúban nemcsak azt ismerte el, hogy meggyűlne a baja egy gyed-igénylőlap kitöltésével, hanem azt is, hogy a bürokrácia miatt sok támogatásról nem is tudnak az emberek. A kavarodás egyik oka, hogy sokféle hivatal és vagy négyféle államtitkárság felelős a családi támogatásokért. Révész remeknek tartja Kapitány Balázs demográfus ötletét, hogy legyen egy babakalkulátor, amely az adóazonosító alapján mondaná meg, ki, mennyi anyasági támogatást kaphatna. Részletek a legfrissebb Heti Válaszban.