Csecsemőhalál: még nem találtak járványra utaló jelet

Egy kórházi forrás szerint mindegyik babának volt valamilyen szervfejlődési problémája.
Kapcsolódó cikkek

Egyelőre nem találtak olyan jelet, amely arra utalna, hogy járvány miatt haltak meg a miskolci kórház koraszülöttjei – írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

A lap egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban dolgozó, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta: minden probléma forrása, hogy ezek az újszülöttek nem töltöttek 37 hetet az édesanyjuk méhében. Emiatt 700 és 1500 gramm közti súllyal jöttek a világra, ami jóval elmarad az átlagos, egészséges csecsemők háromezer gramm feletti súlyától. Éppen emiatt a koraszülött osztályon kezelt valamennyi csecsemőnek volt valamilyen szervfejlődési problémája. Akadt, akinek nem volt megfelelően kifejlődve a szíve, a tüdeje, a veséje, a belei vagy az immunrendszere.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját.