A tongai király festője látogat Vásárhelyre

Doma-Mikó István, a Tongai Királyság udvari festőművésze filmbemutatóval egybekötött esten mutatja be a Föld "túloldalán", a Csendes óceán közepén fekvő apró szigetcsoport magyarkedvelő uralkodóit és a távoli királyság életét augusztus 2-án, pénteken délután 5 órakor az Emlékpont előadótermében.

A Tongai Királyság nem a világ végén van – emeli Doma-Mikó István, aki nem mindennapi utat járt be Füzesgyarmattól a polinéz szigetekig -, hanem a világ elején, ugyanis a nap mindig ott kel fel először, ott kezdődik minden újabb nap és az újév is. A királyság ugyanis az időválasztó vasárnap-hétfő vonal első országa. De hogyan került az est előadója a Budapesttől tizenhétezer kilométerre található Hawaii és Új-Zéland között félúton fekvő monarchiába? Mikó István 1980 óta él Japánban, mint festőművész, ahol a képzőművészeti főiskolán is tanít, innen járta be a Csendes-óceán szigetvilágának országait.

“Nekem Tonga a harmadik hazám a szülőföldem, Magyarország és a fogadott hazám, Japán után – vallja az “udvari piktor”. Az Emlékpontba ellátogatók megismerhetik a távoli királyság mely olyan a Csendes-óceán végtelenjében, mint az édenkert mindennapjait, királyainak országépítő tevékenységét, valamint politikai és kulturális kapcsolatát hazánkkal. Doma-Mikó István festőművésszel Fehér József író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja beszélget pénteken délután 5 órától a vásárhelyi közgyűjteményben.