Földrengés volt Magyarországon

Háromnegyed kilenckor volt a 4,2 magnitúdójú földmozgás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz károkról is érkeztek jelentések.
Kapcsolódó cikkek

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerda este Érsekvadkert térségében a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengést észlelt, amelyet többek között Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékeltek a lakosok.

A katasztrófavédelem soron kívül ellenőrzi a földrengés által érintett térségben lévő védműveket és veszélyes üzemeket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Nógrád megyéből károkról is érkeztek bejelentések a katasztrófavédelem ügyeleteire. A balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság egyik egysége már elindult felderíteni a károk mértékét, egyelőre házakon keletkezett kisebb repedésekről van információjuk.

Nógrád megyében sok helyen észlelték

Magyarnándorból, Bánkról, Rétságról, Tolmácsról, Borsosberényből, Balassagyarmatról, Érsekvadkertről, Szügyből, Tereskéről, Drégelypalánkól, Nagyorosziból és Dejtárról érkeztek hívások a katasztófavédelemhez.Szátokon egy régi parasztház fala megrepedt, a lakóknak el kellett hagyniuk az épületet, elhelyezésükről gondoskodni kell.

A beszámolók szerint az emberek azt érzékelték, hogy remegnek a házak, mozgott a fotel, kinyíltak a szekrényajtók, egy-két tárgy leesett a polcokról. A rengés fél-egy percig tartott, az emberek kiszaladtak az utcára.

A gátakban nem okozott kárt

Esztergomban szemtanúk elmondása szerint, olyan érzés volt, mintha valaki rázta volna az ágyat, amiben feküdtek. A játszótereken a hinták, a lakásokban a csillárok és más tárgyak mozogtak. Volt, aki az Esztergomi Bazilika kilátóján is érezte a rengést – írta a városban az árvízi védekezésben résztve vevő tudósítónk.

Vácon élő kollégánk beszámolója szerint elkezdett recsegni alatt a kanapé, és megmozdultak a növényei. Újpesten lakó munkatársunk pedig arról számolt be, hogy legalább 15 másodpercig tartott a földmozgás.

A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a szerda esti földrengés semmilyen károsodást nem okozott a Duna-menti védművekben – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerda este. A szolgálat munkatársai azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Címkék: földrengés