Kerényi évente 200 millió forintba került

Orbán Viktor miniszterelnök a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával bízta meg Kerényi Imrét, aki a cél érdekében nem fukarkodott az adófizetők pénzével: ötletei megvalósítására eddig 400 millió forint ment el.
Kapcsolódó cikkek

Kerényi Imre két éve lett miniszterelnöki megbízott. Orbán Viktor 2011 májusában bízta meg “a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok” ellátásával.

Kerényi e feladatkör keretében eddig két projektet valósított meg: az egyik az új alkotmány népszerűsítése volt, a másik pedig a Nemzeti Könyvtár sorozat elindítása. A két projekt számításaink szerint az adófizetőknek cirka 400 millió forintba került. (Ez az összeg lehet magasabb, cikkünket a nyilvános információk alapján állítottuk össze, így elképzelhető, hogy néhány tétel kimaradt.)

Kattintson a képre galériánkért!
Fotók: Neményi Márton

Az új alkotmány népszerűsítése – 100 millió forint

Kerényi a munkát az új alkotmány népszerűsítésével kezdte. Ennek keretében első körben festményeket rendelt a hivatalos állami díszkiadáshoz. A vitatott művészi értékű, összesen 13 darab képre a buzizó miniszterelnöki megbízott összesen 20 millió forintot költött el.

A festmények rendben elkészültek, így ezután Kerényi nekiláthatott az alaptörvény díszkiadásának megvalósításához. A díszkiadásból tavaly áprilisig 3700 darabot készítettek el, az előállításra, szállításra pedig bruttó 26 millió forintot költöttek.

Kerényi itt nem állt meg, sőt, a díszkiadás mellé a diákoknak zsebfüzeteket is készítettek. A Nemzeti Hitvallás, illetve a Magyarország Alaptörvénye zsebfüzeteket összesen bruttó 18,5 millió forintért küldte ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az általános iskolások részére.

Kerényi az Alaptörvényt Ipadre is optimalizáltatta, erre 6 millió forintot költött, arra a kiállításra pedig, amelyen az alaptörvényes festményeket mutatták be, ki tudja mennyit. A kiállítás pontos költségvetése nem ismert, a hvg.hu szerint 30-35 millió forintba kerülhetett.

Nemzeti Könyvtár sorozat – 300 millió forint

Kerényi második nagy projektje a Nemzeti Könyvtár sorozat elindítása volt. A projekt keretében a tervek szerint összesen 24 kötetet jelentetnének meg.

Az állam 300 millió forintot adott a megvalósításra, amelynek első fejezetét meglehetősen botrányosan vezényelte le a miniszterelnöki megbízott. Mint az Index kiderítette, Kerényi nem rendezte a jogokat, ehelyett kérés és engedély nélkül adták ki többek közt Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műveit. Így ezek kalózkiadásnak minősülnek.

 

Lista Kerényi projektjeiről

Nemzeti Könyvtár sorozat – 300 millió forint

Kerényi-kiállítás – 30-35 millió forint

Festmények az alkotmányba – 20 millió forint

Kerényi-féle díszalkotmány – 26 millió forint

Zsebfüzetek – 18,5 millió forint

Alaptörvény díszkiadásának Ipadre optimalizálása: 6 millió forint

A miniszterelnöki megbízott legutóbb a Nemzeti Színház igazgatóváltása kapcsán hívta fel magára a figyelmet. Mint arról korábban beszámoltunk, a Polgári Szalonban egy áprilisban tartott beszélgetésen, amelyen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház júliustól kinevezett vezetője is jelen volt, Kerényi Imre, a Madách Színház egykori igazgatója, jelenleg miniszterelnöki megbízott azt mondta: Vidnyánszky “meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről”. Kerényi Imre emellett feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, amely “kis rabszolgákat képez”.

Kerényi kijelentése után a Magyar Színházi Társaság, a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is tiltakozott a miniszterelnöki megbízott véleménye ellen.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!