A magyar-piréz honatyák nyomában a Jobbik

A jobbikos Mirkóczki Ádám nyilvánosságra hozatná a parlamenti képviselők állampolgárságát.
Kapcsolódó cikkek

Az ellenzéki képviselő kötelezővé tenné a parlamenti képviselőknek, hogy vagyonuk mellett arról is nyilatkozzanak: a magyaron kívül még milyen állampolgársággal rendelkeznek. A parlamentnek szerdán benyújtott indítvány az országgyűlési törvény vagyonnyilatkozati kötelezettségről szóló fejezetét egészítené ki. A javaslat szerint a képviselőknek először 2013. július 1-jéig kellene nyilatkozniuk állampolgárságukról, majd azt követően minden évben január 31-éig.

Aki ezt elmulasztja, az a nyilatkozat benyújtásáig képviselői jogait nem gyakorolhatná, javadalmazást sem kapna. Az állampolgársági nyilatkozatban foglaltak valóságtartalmát a Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság ellenőrizné. Az adatokba csak a testület tagjai tekinthetnek be.

Mirkóczki Ádám szerint az állampolgárság egyfajta identitást és lojalitást jelent és nem biztos, hogy szerencsés, ha olyan politikusok képviselik Magyarországot egy diplomáciai bonyodalom vagy bármely más természetű nemzetközi vita esetén, akik a másik félnek is állampolgárai. A jobbikos javaslat nem tiltaná a kettős vagy többes állampolgárságot, csupán a nyilvánosság számára is láthatóvá tenné ezt.

Korábban tiltakozás, elhatárolódás, feljelentés követte amikor Mirkóczki párttársa, Gyöngyösi Márton az Országgyűlésben arról beszélt, hogy felmérné, hány zsidó származású ember ül a kormányban és a parlamentben. A politikus később azt mondta: félreértelmezték szavait, ő csak magyar–izraeli kettős állampolgárokról beszél. Gyöngyösi megkövette „zsidó honfitársait”, elismerve, hogy félreérthetően fogalmazott, amikor zsidó származásról beszélt.

Ugyanakkor fenntartotta pártja azon kezdeményezését, hogy a kormánynak igenis közzé kellene tennie a magyar–izraeli kettős állampolgársággal rendelkező és így potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kormánytagok és országgyűlési képviselők esetleges listáját. Hangsúlyozta: az adatvédelmi biztos egy korábbi vizsgálatában kimondja, hogy közérdekű nyilvános adat a közszolgálati tisztviselők állampolgársága, így Gyöngyösi Márton szerint egy ilyen vizsgálat „nem kellene, hogy megütközést keltsen Magyarországon”.

A Jobbik korábban lemondásra szólította fel Ertsey Katalint, miután a képviselő Novák Előd Jobbik-alelnök írásbeli kérdésére úgy nyilatkozott, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. A Jobbik alelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy ezt a politikus eddig “eltitkolta”. Ertsey Katalin a válaszában tulajdonképpen azt írta, izraeli-piréz állampolgár, magyar állampolgárságát pedig megvásárolta kevéssel a jelöltsége előtt. A piréz egyébként egy fiktív etnikum, a Tárki 2006-os, idegenellenességet vizsgáló felmérésében bukkant fel először, a közvélemény-kutató cég azt vizsgálta, hogy velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd.

Novák tavaly novemberben 30 napos határidőt adott képviselőtársainak, hogy válaszoljanak neki.