Papíron lesz elég hely az óvodákban és az iskolákban

Huszonöt helyett akár harminc gyerek is járhat ősztől egy óvodai csoportba és 27 helyett 33 gyerek is egy osztályba, ha a parlament elfogadja a kereszténydemokra Michl József közoktatási törvényt módosító javaslatát.

A javaslat szerint nemcsak az óvodai csoportok, hanem az iskolai osztályok törvényben megszabott maximális létszámát is meg lehetne emelni „legfeljebb húsz százalékkal”.

A maximális létszám az óvodákban 25, az általános iskolai osztályokban 27, a gimnáziumokban 34 gyerek. A módosítás után elvben óvodában 30 gyerek is járhatna egy csoportba, általános iskolábn 32-33, gimnáziumban pedig 40-41 fős is lehetne az osztálylétszám.

Az indoklás szerint a módosításra azért van szükség, mert „nem minden esetben van lehetőség új osztály indítására, ha a maximális létszámnál több gyermeket tanulót kell elhelyezni egy csoportban, osztályban.”

Legkésőbb 2014 szeptemberétől minden olyan gyerek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét óvodába kell hogy járjon, aki pedig a 6. évét, az iskolába.  Az óvodások közül annak, aki családi napközibe jár, iskola előtt legalább egy évet akkreditált óvodában kell töltenie.

Először tehát azokra a gyerekekre vonatkozik majd kötelezően a szabály, akik 2008 illetve 2011. augusztus 31. előtt születtek, de valójában már az idei évtől óvodába kell iratni a hároméveseket és elsőbe a hatéveseket. Ezért már az idei évben is  az a helyzet, hogy a kiscsoportokban egyszerre jelennek meg a négyévesek (akik tavaly még nem mentek óvodásba) és a háromévesek, az első osztályokban pedig a hét- és a hatévesek.

A törvénymódosítással a lehetőség ugyan meglesz a csoportlétszámok bővítésére, a hely azonban nem feltétlenül, és pédául egy ovis csoportban továbbra is elég lesz 2 óvodapedagógus és egy dajka.

Mivel nem lesz több csoport, ezért továbbra is elegendő lesz csoportonként 1-1 vécé, viszont az előírások szerint az óvodában „a csoportszoba alapterülete nem lehet kevesebb, mint 2 m2/fő”, ami plusz öt gyereknél plusz tíz négyzetmétert jelent(ene).

Ugyan szükséges gyermekenként 1-1 szék és asztal, de miután csak napi négyórás óvoda lesz kötelező, vagyis  sem ott ebédelni, sem délután aludni nem kell majd, tulajdonképpen ha elég nagy a csoportszoba, minden gyerek elfér majd. Ezt mellesleg már most is így oldják meg a túlzsúfolt intézményekben:  azok a gyerekek akiknek 3 évesnél kisebb testvérével otthon van az édesanyjuk, sok óvodában most sem maradhatnak délutánra.

Ugyanígy az iskolákban a tantermek „alapterülete nem lehet kevesebb, mint 1,5 m2/fő” – ez plusz 5-6 gyereknél plusz 6-9 négyzetmétert jelent.

A sok óvodában már most is tapasztalható helyhiány várhatóan azt is jelenti majd, hogy az óvodás a nem iskolaérett hatéveseket is iskolába küldik majd – a törvény szerint ugyanis ettől az évtől erről már nem a szülő, hanem az óvoda dönthet.

A törvénymódosítást múlt csütörtökön nyújtották be a parlamentnek.