Élőlánccal veszik körbe az ELTE-t

„Kirúgják a tanárainkat! (...) Nem hagyjuk!” – olvasható az Élőlánc a Tanárokért Facebook-oldalon.

Az egyetemfoglaló diákok kedden fél 2-kor a Múzeum körúti kampuszon élőlánccal tiltakoznak az ELTE BTK-n zajló elbocsátások ellen.

A kar dékánja szombaton jelentette be, hogy huszonkét – nyugdíjas korú – oktatójától válik meg a bölcsészkar. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

„Azt hitted, nem érint a forráskivonás? Ezen a héten minden eddiginél nagyobb leépítés zajlik a bölcsészkaron! Nem számít a diákok megbecsülése. Nem számít a tudományos teljesítmény. Kiváló, az egyetem minőségét és jó hírét meghatározó oktatókat akarnak eltávolítani. Egyelőre 32 tanár van a listán, olyan nevek, akik nélkül az egyetem nem lehet ugyanaz. Nem hagyhatjuk, hogy távozzanak” – olvasható a demonstráció Facebook-oldalán.

A hallgatók negyed 3-tól fórumot tartanak az A épület 47-es termében a forráskivonásról.

Az ELTE-s leépítések ellen tiltakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Oktatói Hálózat (OHA) is. Az OHA szerint az ELTE BTK nincs egyedül a bajban: a Budapesti Corvinus Egyetemen az elbocsátásokat, nyugdíjazásokat megalapozó rektori rendelkezés már megszületett, csak a felmondóleveleket nem írták még meg. Hasonló döntések várhatóak a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben.

Mint az OHA közleményében írja, „ezek a kényszerű lépések leleplezik a kormányzati propaganda hazugságait. Nem igaz ugyanis, hogy a felsőoktatási intézmények működési költségeihez való állami hozzájárulás brutális kurtítását más címen adott összegek bármennyire is enyhítenék. Nem igaz, hogy a felsőoktatás átalakítása a minőség javítása érdekében folyik, hiszen a magyar felsőoktatás ‘zászlóshajóját’ éri súlyos, az oktatási és kutatási potenciált nagymértékben romboló megszorítás. Nem igaz, hogy a mostani intézkedések a felsőoktatás munkaerő-piaci igényekhez való igazítását szolgálják, mert az ELTE BTK-n végzettek mutatói ezen a téren is kiemelkedően jók. A kormányzat nem megoldásra, hanem politikai sikerekre törekszik, és kétségtelen, hogy ezen a téren eredményeket is ért el. Sikerült szembefordítania egymással az egyre szűkösebb erőforrásokért harcoló egyetemeket, karokat, szakokat. Sikerült elérnie, hogy a felsőoktatás lebontását, az önfelszámolás visszafordíthatatlan, káros és méltatlan lépéseit maguk az intézmények hajtsák végre. Sikerült megakadályoznia, hogy az intézmények egységesen és szolidárisan álljanak ki az elfogadhatatlan mértékű megszorítás ellen.”