Rehabilitálni kell a lóhúst!

A lóhús egészséges, kedvezőbb az összetétele, mint más húsoké – mondta az InfoRádiónak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a lóhúsbotránnyal kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkek

Kubányi Jolán szerint csak érzelmi okból lehet ellenezni a lóhús fogyasztását. Mint mondta: téves, hogy a lóhús az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmaz. Éppen ellenkezőleg, kifejezetten egészséges, mert kicsit alacsonyabb az energiatartalma, mint például a sertéshúsé, kedvezőbb a zsírsavösszetétele, ami szintén jótékony hatású az emberi szervezetnek.

Gyorsabban felszívódik a szervezetünkből, nem rakódik le, így a lóhúsnak kicsit alacsonyabb a kalóriatartalma. Kicsit édeskésebb az íze, bár a vadhúsokhoz nem hasonlítható, ugyanakkor az összetételük közel áll egymáshoz – mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a lóhús teljes értékű fehérjét tartalmaz.

A szakember szerint a lóhúst rehabilitálni kell. Érzelmi okokra hivatkozva Magyarországon sokan nem szeretik fogyasztani a lovak húsát, de például Franciaországban vagy Olaszországban nem ritka táplálék.

Európában sem tudja mindig pontosan a fogyasztó, hogy egy élelmiszer főbb alkotóelemei honnan származnak – mondta szintén az InfoRádiónak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője. Dömölki Lívia közölte: szeretnék, ha ezek az adatok mindig megjelennének a csomagoláson, de az élelmiszeripar intenzíven ellenáll. Ez ugyanis megdrágítaná szerintük a termelést, hiszen nehezen tudnák váltogatni a beszállítóikat, annak megfelelően, hogy éppen melyik kínálja a legkedvezőbb árat.

A termékek követhetőségének előírása régóta érvényben van, ezért a hatóságok jól látják az egyes élelmiszerekben felhasznált alapanyagokat. A fogyasztói bizalomnak kellene érvényesülnie, de sajnos minden olyan botrány, mint a mostani is, gyengíti a vásárlóknak a gyártókba vetett bizalmát. Sűrűbb hatósági ellenőrzésre lenne szükség – tette hozzá a szakértő.

Csak a gyógyszeres hús veszélyes

Mint korábban megírtuk, a lóhús fogyasztása abban az esetben jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állatot a vágást megelőzően gyógyszeres kezelésnek (például antibiotikumok, gyulladáscsökkentők) vetették alá, és a kötelező várakozási idő nem telt le.

Az engedélyezett vágóhidakon a vágást megelőző vizsgálatok és az állatot kísérő dokumentumok biztosítják, hogy ez ne fordulhasson elő. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálati rendszere terv szerinti mintavételekkel és laboratóriumi vizsgálatokkal biztosítja a szermaradékokkal szennyezett termékek kiszűrését valamennyi élelmiszer vonatkozásában.