Rekordméretű árvíz fenyeget a Dráván

Lakóházakat önthet el a Rába, a Dráván levonuló árvíz magassága meghaladhatja az eddig mért legnagyobb vízszintet.
Kapcsolódó cikkek

Magyarlaknál lakóházakat veszélyeztet a Rába áradása, az épületeket ötszáz homokzsákkal vették körül a helyi önkéntes tűzoltók.Lakókat egyelőre nem kellett kitelepíteni. Szükség esetére újabb ötszáz homokzsákot helyeztek készenlétbe – írta közleményében Petróczi Tímea, az OKF szóvivője.

A Rába körmendi szakaszán másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget kedd délután, és újabb utakat zártak le vízátfolyások miatt – mondta Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A jelentős mennyiségű csapadék, az intenzív esőzés következtében Szlovéniában vasárnap estétől árad a legtöbb folyó (Soca, Sava, Ljubljanica, Savinja, Dravinja), a víz számos települést öntött el, Maribor és Ptuj egyes városrészei víz alá kerültek.

Kritikus helyzet alakult ki hétfőn a Dráva folyó horvát és szlovén szakaszán. A horvát határ közelében lévő Ormoz városánál komoly védekezésre van szükség, a Dráva vízhozama megközelíti a másodpercenkénti háromezer köbmétert, erre a legutóbb 1965-ben volt példa.

A Dráván levonuló árvíz magassága a magyar szakasz egyes vízmércéin eddig észlelt legnagyobb vízszinteket is meg fogja haladni – olvasható a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden a honlapján. Hozzátették: megkezdték a felkészülést a védekezésre, amely várhatóan csütörtök reggel kezdődik.

A jelenlegi információk szerint a Barcs-Gyékényes vasútvonalat is veszélyezteti az árvíz.