Kordonok közé szorítják a Hit Gyülekezetét

Kormányzati javaslat készül arról, hogy egy egyház ne vállalhassa jóval több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban.

Erről Orbán Viktor beszélt hétfőn a Fidesz-KDNP frakcióülése után. A kormányfő arra a felvetésre válaszolta ezt, amely szerint a Hit Gyülekezete egyre több iskolát vesz át. Ugyanakkor hangsúlyozta: az ügyet nem tekinti sem ideológiai, sem vallási kérdésnek.

A szociális és az oktatási ügyekért felelős miniszter, Balog Zoltán és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közös javaslatot készít az arányosság érdekében, mert ha nem figyelnek erre, akkor az adott felekezet hitéletben elfoglalt szerepe és a hitélet alapján nyújtott szolgáltatások mértéke elválik egymástól.

Azt már nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelent, és arról sem beszélt, hogyan mérik majd meg az egyházak „tényleges támogatottságát”.

A közelmúltban az ajkai és a hajdúsámsoni képviselő-testület döntött úgy, hogy egyik iskoláját a Hit Gyülekezete működtetheti tovább, de garantálnia kell a világnézeti semlegességet, valamint a tanárok közalkalmazotti juttatásait.

Ajkán indulatos közbeszólások kísérték a határozathozatal előtti vitát, két civil például „Ne legyetek hazaárulók!” feliratú transzparenst emelt a magasba, az ülésterem ajtajára pedig a „Hazaárulók!” feliratot ragasztották.

Az oktatási államtitkár szerint minden szabályosan történt, így nincs akadálya az átadás-átvételnek.