Utalványban jönne a nyugdíj is?

Noha ezt a kormány és Fidesz is határozottan cáfolta, a Népszava szerint a kormány nem tett le arról, hogy Erzsébet-utalványban fizesse ki a szociális juttatások egy részét.
Kapcsolódó cikkek

Előzőleg a Népszabadság írt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) állítólagos leveléről, amely szerint az új Erzsébet-utalvány beépülne a teljes szociális hálóba. Vagyis a kormány a szociális juttatásokhoz hasonlóan a nyugdíjak egy részét is Erzsébet-utalványban adná. Az utalvány kibocsátója (MNÜA) és forgalmazója, a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. is elhatárolódott a levéltől. Tudatták: a lap által idézett elektronikus levelet nem az általuk használt levelezőszerverekről küldték ki. A kormány is reagált, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte, hogy az utalványra érkező szociális ellátások között nem szerepel a családi pótlék.

Az MSZP felszólította a kormányt: azonnal adjon egyértelmű magyarázatot a patikáknak küldött levélre, abból ugyanis arra lehet következtetni, hogy a nyugdíjak részleges utalványra váltását tervezi. A Népszava emlékeztet rá, hogy az ötlet nem új, Réthelyi Miklós korábbi miniszternek április 15-ig kellett megvizsgálnia, miként fizethető ki pénz helyett utalványban több szociális juttatás Az Echo Tv híradójának Iván László, a Fidesz szakpolitikusa politikai lejárató kampánynak nevezte, hogy az MSZP megszorításokkal riogatja az időseket. Az Idősügyi Tanács tagja, a Fidesz nyugdíjas tagozatának országos elnöke közölte: nem változtatják meg a nyugdíjak reálértékét, azt megtartják.

Korábban a kormány közleményben cáfolta, hogy a családi pótlékot, a gyest és a gyedet Erzsébet-utalványban fizetnék ki, de előzőleg az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztérium még azzal érvelt, hogy a szociális konzultáción a válaszadók 89 százaléka támogatta, hogy “aki szociális segélyt kap, azt részben pénzben, részben más formában kapja meg az összeget, annak érdekében, hogy az állami támogatás valóban az eredeti célját szolgálja”. Ezt ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó szakértők képtelen ötletnek nevezték. Szerintük nemcsak a legrászorultabbak, hanem minden család életét korlátozná, ha a kormány valóban Erzsébet-utalványban adná a jövőben a szociális juttatásokat, és igazi csapás lenne azoknak a családoknak, amelyeknek egyáltalán nincs más bevételük.

Az Erzsébet-utalvány ügyét közben Brüsszelben is vizsgálják, mert bevezetésével szinte államosították az étkezésiutalvány-kibocsátást, és a multiláncok első körben nem csatlakozhattak az elfogadóhelyek közé. A Népszabadság korábban azt állította, hogy az utalványosításról szóló előterjesztést az utalványokat kibocsátó (tehát anyagilag is érdekelt) Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezetője készítette, az uzsora visszaszorítása, és a szociális rendszer átláthatóbbá tétele érdekében. Egy négygyermekes ormánsági családapa azt mondta lapunknak, hogy jelentősen megnehezítené a szegények életét, ha ezentúl Erzsébet-utalványra kapnák a szociális juttatásokat.