Másfél évet kapott Hunvald

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletet hirdetett az erzsébetvárosi ingatlanügy vádlottjai, Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester, Gál György, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke és 11 társuk perében.
Kapcsolódó cikkek

Hunvald György másodrendű vádlottat 1,5 év, míg Gál György elsőrendű vádlottat 8,5 év börtönbüntetésre ítélték első fokon – tudósított az FN24 helyszíni tudósítója. Gált még 360 milliós vagyonelkobzásra is büntette a bíró.Rajtuk kívül még a harmadrendű vádlott kapott egyéves letöltendő börtönbüntetést, míg a többi érintett csak felfüggesztettet.

A korábbi szocialista honatyát, Szabó Zoltánt például hivatali visszaélés miatt találták bűnösnek, de neki nem kell börtönbe vonulnia, fél év felfüggesztettet kapott.

A bíróság már az ítélethirdetés előtt közölte, hogy Gált, aki a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke volt, ismét előzetes letartóztatásba helyezi. Ennek megfelelően a tárgyalótermben lévő büntetés-végrehajtási dolgozók nyomban meg is bilincselték az elsőrendű vádlottat.

Tudósítónk szerint az ítélet hallatán Gál összetört, könnyezett, a jóval enyhébben megítélt Hunvald expolgármester viszont kifejezéstelen arccal hallgatta a verdiktet.

Hunvald már letöltötte

Gált többek között minősített csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság, Hunvaldot pedig hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. Ugyanakkor a törvényszék a számos vádpont egy részében felmentő rendelkezést hozott.

Hunvald a most kiszabott másfél éves végrehajtandó szabadságvesztésnél jóval többet töltött az eljárás során korábban előzetes letartóztatásban, így, ha ez az ítélet jogerőre emelkedne, már nem kellene börtönbe vonulnia

A Hunvald-ügy

Hunvald Györgyöt, aki 2002 óta volt Budapest VII. kerületének polgármestere, 2009. február 10-én vették őrizetbe. A szocialista politikust hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással és kétrendbeli, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletével gyanúsították. Hunvaldot, aki a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt, a bíróság február 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A Központi Nyomozó Főügyészség március 5-én hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel is meggyanúsította Hunvald Györgyöt, valamint a 2008-ban letartóztatott Gál Györgyöt és Kardos Pétert, a kerületi önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságának szabad demokrata elnökeit.

2010. november 9-én a főügyészség vádat emelt Hunvald György és még 24 ember ellen különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt. Az ügyben szerepelt Czibula Csaba, a gazdasági bizottság fideszes tagja is, akit 2009-ben gyanúsítottak meg azzal, hogy több millió forintot fogadott el annak fejében, hogy a bizottságban támogassa az ingatlanok értékesítését. Ő külföldre távozott, és jelenleg is szökésben van.

Hunvald György és 24 társának büntetőpere 2011. április 7-én kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A per kezdete után, 2011. május 13-án a Fővárosi bíróság megszüntette az első- és a másodrendű vádlott előzetes letartóztatását. A házi őrizetbe került Gál addigra már csaknem két és fél évet, Hunvald, aki ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A vádlottak 2012. február 10-én az utolsó szó jogán tagadták bűnösségüket és koncepciósnak minősítették az eljárást.