Konzervatív koki a kormányfőnek

Az Egyesült Államok egykori nagykövete szerint Orbán Viktor visszaél a hatalmával.
Kapcsolódó cikkek

A volt diplomata a Népszabadságban arról beszél, hogy jól ismerte, tisztelte Orbán Viktort, amiért vezető szerepet játszott a demokrácia győzelmében. A kormányfőt máig tiszteli, de szerinte rá is érvényes Lord Acton angol történész mondása, amely szerint „a hatalom romlottá tesz, és az abszolút hatalom abszolút mértékben tesz romlottá, a nagy emberek majdnem mindig rossz emberek”. A Fidesz a legutóbbi választáson nagyarányú győzelmet aratott, amivel most visszaél – teszi hozzá a konzervatív közéleti emberként ismert Mark Palmer.

Szerinte reális veszély Magyarország nemzetközi elszigetelődése, nyilvánvaló, hogy az Európai Unió “nem nézi jó szemmel az eseményeket, a Nemzetközi Valutaalap sem helyesli, ami történik, és az Egyesült Államok kormánya is nagyon aggódik. Mark Palmer úgy véli, ha Magyarország megint Moszkvától akar függni, akkor jó úton halad, hiszen most még „az sem elképzelhetetlen, hogy kidobják” az EU-ból. Az amerikai kormány azért bírálja a Fideszt, mert saját nemzeti érdekének tekinti, hogy minél több ország legyen demokrácia. „Közép-Európa visszaesése veszélyt hordozna az amerikai érdekekre, ezért a kormányzat a jelenséget nem veszi félvállról, és felveszi a küzdelmet minden ilyen folyamat ellen”. Moszkva 1990 előtti szerepe, illetve Brüsszel és Washington mostani befolyása között párhuzamot vonni – miként Orbán Viktor teszi – számára érthetetlen és nevetséges.

„Egy vezetőnek sose késő felismerni és kijavítani a stratégiai hibát” – fogalmaz Palmer, aki azt azonban nem tudja, Orbán Viktor képes lesz-e erre. „Végső soron úgyis a magyarokon fog múlni, ki lesz a vezetőjük. Ha az emberek nem akarnak visszatérni a demokrácia előtti időkhöz, akkor, ha lehet, demokratikus választásokkal, vagy ha elzárják a választások útját, akkor másképp, de meg tudják ezt akadályozni”. A tekintélyelvű társadalmak demokratikus átalakulásának szakértőjeként a volt nagykövet úgy látja, a történelemben volt példa a folyamat visszafordítására – például Hitler hatalomra jutása előtt Németországban -, de nem túl gyakran. Ilyenkor fel kell venni a harcot és kimondani, elfogadhatatlan a sajtó, a nemzeti bank vagy a bíróságok függetlenségének eltiprása. El kell érni, hogy az Európai Unió és Magyarország más barátai, szövetségesei is szembeszálljanak a rossz tendenciákkal – teszi hozzá.

„Ha Orbán Viktor tovább halad a rossz irányba, újabb, még erőteljesebb lépések történnek majd a megállítására. Magyarország Európa közepén van, nem hagyhatjuk, hogy visszaessen egy korábbi, rosszabb állapotába. És ezt a magyarok sem fogják hagyni” véli a Népszabadságnak adott interjúban.

A Freedom House egyik alelnöke annak idején nagykövetként nem hitte volna, hogy a Szabad Európa Rádió (SZER) újraindítását fogja két évtized múlva kérvényezni. Azt tudta, hogy a történelem nem feltétlenül egy irányba halad, de abban biztos volt, hogy Magyarországon erős gyökeret ver a demokrácia, Magyarország és benne a Fidesz Európa része akar lenni. Most viszont Charles Gatival teljesen komolyan kérte, hogy a SZER indítsa újra magyar nyelvű adását. Mivel korábban a SZER felügyelő bizottságának tagja volt, most is jó kapcsolat fűzi a rádió vezetőihez és a törvényhozás befolyásos tagjaihoz, akiktől a döntés végső soron függ. Mark Palmer nem tudja, sikerül-e a tervük, de az illetékesekkel már kapcsolatban vannak és dolgoznak a megvalósításon.