Ma találkozik Mesterházy és Gyurcsány

A szocialista pártelnök és az exminiszterelnök részvételével folytatódnak tárgyalások a Gyurcsány-platformról.
Kapcsolódó cikkek

A felek között a háttérben már két hete folyik egyeztetés az esetleges szétválás körülményeiről – ismerte el Varju László, a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója hétfőn az ATV-ben, tudatva, hogy a tárgyalásokon ő vezette a Gyurcsány-platform küldöttségét. A megbeszélésekről ugyanakkor érdemi információ nem szivárgott ki.

Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy személyes egyeztetésre hívja Gyurcsány Ferencet. A pártelnök-frakcióvezető akkor közölte: az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak. Ugyanakkor szavai szerint amíg 48-an a következő választásokig mindenképp az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus “másképp értelmezte” a nyilatkozatot, így továbbra is bizonytalanság uralkodik a szocialista pártban.

A pártelnök által kért nyilatkozatot ugyanis a Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők is aláírták, Gyurcsány Ferenc azonban levelet küldött Mesterházy Attilának, tudatva, a nyilatkozat “nem jelent semmit azon túl, hogy az aláírás napján a frakció tagjai vagyunk, és az esetleges jövőbeni kilépésig azok is kívánunk maradni”.

Mesterházy Attila arra hivatkozva kezdeményezte a találkozót, hogy megoldják az MSZP-nek súlyosan ártó helyzetet. Szerinte két lehetőség van, az egyik, hogy mindenki tudomásul veszi a többségi álláspontot, a másik, hogy aki erre képtelen, távozik az MSZP-ből és új formációt hoz létre. Szavai szerint Gyurcsányéknak mielőbb dönteniük kell.