Dörner Hátországot kovácsolna az Új Színházból

Kiszivárgott a pályázat, mellyel a színész nyert. Az írásban a liberálisok és a kommunisták is megkapják a magukét.

Csütörtökön írta alá Tarlós István főpolgármester Dörner György kinevezését az Új Színház igazgatói posztjára. Mostanra az átlátszó.hu oldalon megjelent a pályázat is, amellyel a színész nyert.

Kiderült, hogy Dörner nagyszabású terveket dédelget. Először is szeretné Hátország Színházra átkeresztelni az intézményt, ami megfogalmazása szerint „a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi”. Az „új” jelző ugyanis szerinte azt a téves látszatot keltheti, hogy ami új, az mindjárt érték is, „ami pedig csak azért új, hogy ezt hirdesse magáról, az attól, különösen az elfajzott, beteges, liberális hegemóniában lehet retrográd is, vagy talmi.”

Megjegyzi, ugyanakkor, hogy akár Fényes Szelekre is keresztelhetnék a teátrumot, ha ezt a mozgalmat „még nem járatta volna le a kommunista métely.”

“A Hátország a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi. Egy, az egész nemzet számára életbe vágóan fontos visszafoglalási igényt jelent be. Ennek a visszafoglalásnak egyik első, kicsi, de nem jelentéktelen ütközete lehet ez a színház” – fejtegeti az igazgató, hozzátéve, hogy “meg kell indítani a visszafoglalást a liberális, pesti vicchullám, pénzcsinálás és újabban a szórakoztató liberális állam sokszor a bordélyházak szintjére süllyedt csomópontjai ellen.”

És nemcsak a liberálisokkal szállna harcba Dörner, de a szórakoztató állammal is, szerinte ugyanis “az állam híg, üres szabadidőeltöltést nyújt a tömegeknek.

A színész leszögezi azt is, hogy “ez beleszóló színház lesz, sok ellenséggel és csak lassan szaporodó barátokkal és küzdőtársakkal, melynek nézőit az egész magyar országból kell összeszerveznie.” Ennek érdekében egy-egy előadásra autóbuszokkal kívánja a közönséget a „hátországból” a fővárosba transzportálni.

Dörner pályázatában bevallja, hogy ez a gondolatmenet valójában nem a sajátja, hanem Csurka Istváné, akivel jó barátok, és az idők során nézeteit sikerült magáévá tennie.

Miután Budapestnek nincs nemzeti színháza” – folytatja okfejtését a direktor – “a feladatok egy részét az Új Színháznak kell fölvállalnia.”

A Új Színház igazgatói székére még júliusban írtak ki pályázatot. A kiírás szerint az új direktortól azt várják, hogy a sokszínű repertoár megtartása mellett, nagy figyelmet fordítson a klasszikus és kortárs magyar művek bemutatására, a színvonalas világirodalmi művekre és a gyerekeknek szánt darabokra is.