A kispesti MSZP is büntetőfeljelentést tesz

A főváros XIX. kerületének 5-ös számú egyéni választókerületében meg kell ismételni a választást.
Kapcsolódó cikkek

Az MSZP kispesti elnöke szánalmasnak tartja Tarnai Richárd vesztes XIX. kerületi fideszes polgármesterjelölt a választási eredmény kétségbevonására irányuló kísérletét. Burány Sándor közölte, hogy választási csalás gyanúja miatt a – helyi Fidesz-szervezethez hasonlóan – ők is büntetőfeljelentést tesznek.

A szocialista politikus arra reagált, hogy Tarnai Richárd szerint választási csalás miatt egész Kispesten új szavazást kellene elrendelni. A Fidesz választókerületi elnöke annak kapcsán állította ezt, hogy a Fővárosi Bíróság szerdán úgy döntött: meg kell ismételni Kispest 5-ös számú egyéni választókerületében a képviselő-választást.

Burány Sándor hangsúlyozta: a kispestiek meggyőző fölénnyel Gajda Péterre voksoltak, és ezzel a folytatás mellett döntöttek.

Ha történt választási csalás Kispesten, akkor az csak a Fidesz javára történhetett – szögezte le. Véleménye szerint ugyanis kizárólag a Fidesznek áll érdekében egy elveszett választást bírósági úton megkérdőjelezni és kikényszeríteni egy megismételt szavazást.

Burány Sándor véleménye szerint nincs más dolguk, mint egy tisztességes kampányban újra megnyerni az 5-ös számú egyéni választókörzetet, mint ahogy ezt az önkormányzati választáson tették.

Az október 3-i önkormányzati választáson Budapest XIX. kerületének 5-ös számú egyéni választókerületében az MSZP-s Kránitz Krisztián nyert 732 szavazattal, a második a Fidesz-KDNP-s Dódity Gabriella lett, aki 728 szavazatot kapott.

Az eredmény ellen jogorvoslati kérelmet nyújtottak be, majd fellebbeztek a választási bizottság döntése ellen. A Fővárosi Bíróság ezután úgy döntött: meg kell ismételni a választást, mivel nem tudta érdemben megvizsgálni az arra vonatkozó jogorvoslati kérelmet, mely szerint fennállhat a lehetősége annak, hogy a választási eredmény nem korrekt.