Kánikulában is lehet meghitt a karácsony

Ausztráliában nem a meleg házban, hanem a kertben vagy a tengerparton ünnepel a család.

Miközben a világ több pontján fehér karácsonyra, hóra vágynak az emberek, van olyan ország, ahol nyári melegben, akár tomboló kánikulában érkezik el a szeretet ünnepe.

Ausztrália ilyen. Ahogy közelegnek az ünnepek, a hőmérő higanyszála és a páratartalom is egyre feljebb kúszik, főleg a tengerhez közel eső városokban. Beköszönt a nyár, a forróság.

Ettől persze a távoli földrészen a karácsony az karácsony marad.

Fenyőfa nagyon kevés helyen van, vagy egyáltalán nincs, mert Ausztráliában a meleg miatt nem honos, a beszerzése pedig sokba kerül. Éppen ezért a műfenyő a leggyakoribb.

Az ausztrálok sokasága a nagy melegben a strandon rendezi a karácsonyi lakomát, ahol hóember helyett homokembert állítanak. A Sydney keleti szélén fekvő Bondi Beach például ezreket vonz ilyenkor, de a házi medencék környezetében is gyakori a karácsonyi fogások elfogyasztása.

MTI/EPA-AAP/Jason Obrien – Strandolók a Surfers Paradise tengerparti strandon a Queensland állambeli Goald Coaston 2022. december 6-án.

Az ünnep első napján éppúgy összeül a család, mint a világ sok országában, csak nem a meleg házban, hanem a kertben vagy a tengerparton.

Ausztráliában jellemzően rákot, csirkét, sertést, bárányt, marhát és kengurut grilleznek ilyenkor, mások a viktoriánus hagyományokhoz is ragaszkodva, pulykát sütnek.

Desszertként az angolszász hagyománynak megfelelően flambírozott karácsonyi szilvapudingot tálalnak.

Kapcsolódó
Megpillantotta a családját a kislány koncert közben, a reakciója mindent visz
Alig pár nap alatt közel 20 millióan látták a rövid videót.